Societat

Brussel·les vol apujar els impostos del tabac per reduir-ne el consum

MÓN

La Comissió Europea vol reduir en un 10% el consum de tabac en cinc anys apujant els impostos fins el 63% del preu del paquet o fins als 90 euros per cada mil cigarretes.

Brussel·les preveu que a l'estat espanyol l'augment sigui del 17,9% i que el consum es redueixi en un 7,7%. Així ho ha anunciat aquest dimecres el comissari europeu de Fiscalitat, Laszlo Kovacs, que proposa un augment progressiu d'aquesta fiscalitat mínima fins el 2014, tot i que els estats que més hagin d'apujar els preus disposarien d'un o dos anys addicionals per fer-ho. Actualment l'impost mínim és del 57% del preu de venda d'un paquet de 20 cigarretes o de 64 euros per mil cigarretes.
Brussel·les també proposa harmonitzar les taxes al tabac dels 27, per evitar que els europeus canviïn d'estat per comprar cigarretes. El 13% del tabac que es consumeix a la UE prové d'un altre estat, tot i que en alguns mercats aquesta xifra pot arribar a superar el 20%. Entre el 8% i el 9% d'aquest tabac importat és de contraban, calcula la Comissió, segons dades del 2004.

Kovacs vol que els impostos es deixin de calcular basant-se en el preu del paquet de la marca de tabac més venuda en cada estat, perquè això provoca que hi hagi grans diferències entre socis, que fins i tot poden arribar al 600%. I és que al Regne Unit, per exemple, el paquet de tabac de la marca més venuda consta 8,12 euros –5 del quals són impostos–, mentre que a Letònia val només 1,19 –només 89 cèntims de taxa. Per això, la Comissió proposa calcular amb quin impost gravar el tabac a partir d'una mitjana dels preus de les cigarretes de cada estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.