Societat

Manifestació multitudinària contra la MAT a Perpinyà

La convocatòria de les plataformes No a la MAT i No a la THT congrega unes 13.000 persones

Milers de persones es manifesten avui a Perpinyà per exigir als Governs de França i Espanya l'abandonament del projecte de línia elèctrica d'alta tensió que ha de connectar els dos països a l'extrem oriental dels Pirineus. Segons els organitzadors, més de 13.000 manifestants han acudit a l'acte, mentre que la Prefectura ha calculat que eren uns 10.000.

"És un èxit" que els dos Governs haurien de "tenir en compte", ha assegurat el portaveu del col·lectiu "No a la THT", Laurent Delmas, des de Perpinyà, que ha recalcat que més de 20 autobusos han vingut del Principat i 20 o més de la Catalunya Nord per a aquesta manifestació, en què està prevista la lectura d'un manifest per reclamar l'abandonament del projecte.

El portaveu ha assenyalat que entre els presents hi ha
el secretari general d'ERC i conseller de Governació, Joan Puigcercós, i que hi ha molts càrrecs electes dels Pirineus Orientals: legisladors, primers regidors, tinents d'alcalde, i membres del Consell General, de diversos colors polítics.

Quatre diputats-alcaldes del partit conservador en el poder a França, UMP, acompanyaven el seu coreligionari, el senador i alcalde de Perpinyà, Jean-Paul Alduy, darrere d'una pancarta que resava "Electes dels Pirineus Orientals, tots contra la THT". Fonts de la Prefectura han dit que la manifestació transcorria en un bon ambient i sense incidents. Delmas, de la seva banda, l'ha qualificat de "familiar" i ha explicat que el més jove dels presents té 10 dies i el més gran entre 80 i 85 anys.

"Enterreu el projecte" era l'eslògan dominant de la manifestació, els participants de la qual també han corejat "és la revolució". També hi havia moltes pancartes en català contra la línia d'alta tensió.

En la cimera del passat 10 de gener a París, els Governs de França i Espanya es van comprometre a tancar abans del 30 de juny el traçat i els terminis del projecte d'interconnexió elèctrica.

En vigília de la manifestació de Perpinyà, el ministre francès d'Ecologia, Jean-Louis Borloo, va enviar una carta als càrrecs electes locals i a membres d'associacions per anunciar-los una reunió el 31 de març amb la finalitat de presentar-los "elements d'anàlisis" de justificació de la interconnexió.

La cita, segons el ministre, permetrà abordar el conjunt de les qüestions plantejades pels electes i les associacions, especialment en l'àmbit mediambiental.

Borloo ha promès també altres dues reunions, una a l'abril per tractar sobre l'estat i les perspectives de les interconnexions elèctriques entre França i Espanya, i un debat al maig per parlar del traçat i les modalitats.

"Ens cita per al 31 de març, sabent que el 30 estarem a Girona" per a una manifestació contra el projecte, ha dit avui el portaveu del col·lectiu.

Delmas, que va denunciar el missatge de la carta -que es faci la línia d'alta tensió-, tem que la reunió sigui una pèrdua de temps i va suggerir que es faci per videoconferència, que "ens sembla la formula més econòmica i ecològica". El portaveu del col·lectiu ha advertit que, si els dos Governs decideixen imposar el projecte "per la força", "hauran de passar per sobre del conjunt de la població i els electes" i serà la seva "responsabilitat". "Si passen per la força caldrà respondre de la mateixa manera", ha afegit, en assenyalar que les accions i l'estratègia del col·lectiu podrien "canviar".

En la seva carta, Borloo ha indicat que ha demanat al coordinador europeu per al projecte, Mario Monti, que recorri a una consulta independent per analitzar de forma objectiva la "justificació" del mateix i estudiar les tècniques de soterrament. Els estudis tècnics sobre la interconnexió -ha precisat el ministre- se centraran de forma prioritària en la recerca de solucions de soterrament amb la finalitat de reduir l'impacte en paisatges notables.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un nou sistema per suplir les mamografies, a prova a Vall d'Hebron

Barcelona

L’autisme en positiu

Girona

Ja són 200 estudiants excel·lents amb pocs recursos econòmics els qui accedeixen a la universitat amb les beques de grau de la Fundació “la Caixa”

SOCIETAT

En favor de Caterina, acusada de bruixeria

Barcelona

Comencen les obres del primer cohabitatge cooperatiu per a gent gran

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Societat

Mor l’empresari mallorquí Rafael Moyà

SERVEIS

Salut aixeca les restriccions a Vallirana per l’episodi de terbolesa de l’aigua

Vallirana
Societat

Mor Jaume Torras, historiador referent de l’origen de la industrialització

SOCIETAT

Sancionen TMB per infringir la llei en els plans d’igualtat i els protocols d’assetjament

Barcelona