Societat

Un milió d'iPhones estan fora de la llei

Noves tecnologies

En matricular-se a la Universitat Cristiana d'Abilene, a l'Estat nord-americà de Texas, els alumnes s'emporten el programa d'assignatures, l'horari de classes...; i un iPhone. No és l'únic cas: una altra universitat cristiana, la d'Oklahoma, també ha afegit el telèfon mòbil d'Apple a l'ordinador portàtil de la mateixa marca que ja proporcionava als nous matriculats. Formalment es tracta de facilitar-los l'accés al campus virtual des de qualsevol lloc, però l'ús de l'iPhone per atreure estudiants és evident.
L'iPhone ha demostrat ser un magnífic esquer. Gairebé la meitat dels clients que l'han comprat a alguna de les quatre operadores mòbils que el venen eren abonats d'una altra companyia i han canviat per poder disposar del terminal. Fins ara l'iPhone només es ven a quatre països (els EUA amb AT&T, el Regne Unit amb O2, Alemanya amb T-Mobile i França amb Orange).

Tal com passa amb la majoria de telèfons mòbils, el d'Apple surt a la venda configurat perquè només funcioni amb l'operadora oficial. El motiu és que, a banda dels 52 euros que Apple guanya amb la venda de cada aparell, les operadores també li cedeixen més de 150 euros en comissions sobre les quotes del servei de telefonia durant dos anys. Apple només rep aquests ingressos de les operadores amb les quals ha signat acords i per tant no li convé gens que els iPhones es facin servir amb cap altra companyia.

Una altra peculiaritat del model de venda de l'iPhone és que el contracte amb l'operadora no s'activa a la botiga, sinó des de casa, mitjançant la mateixa botiga web iTunes on Apple ven música per als seus iPod. Per tant, es pot comprar un iPhone i no activar-lo mai amb la companyia que te l'ha venut.

Mercat negre
Al voltant d'aquests iPhones no activats, que s'estima que són una quarta part dels quatre milions de mòbils que Apple ha venut fins ara, ha nascut tot un mercat negre. Es fàcil trobar a internet botigues que, per uns 50 euros, ofereixen el servei de desbloqueig de l'iPhone, que el deixa a punt per posar-hi la targeta de qualsevol operador.

D'altres venen directament iPhones desbloquejats i cobren uns 600 euros pel mateix mòbil que en costa 261 als EUA o 400 a França. En la majoria de casos, el servei inclou la traducció a l'espanyol, o fins i tot al català, dels menús del telèfon, que originalment són en l'idioma del país de procedència.

Amb procediments més sofisticats es pot aconseguir un alliberament complet de l'aparell que el deixa a punt per carregar-hi programes no homologats per Apple, com jocs o utilitats creats per programadors independents. Ara bé, cada vegada que Apple treu una nova versió del programari de l'iPhone, cosa que fa sovint per corregir defectes i afegir funcions noves, si s'actualitza el software el telèfon torna a quedar bloquejat i cal fer de nou tot el procés d'alliberament, amb el cost i les molèsties que comporta.

Aquest mercat negre sorprèn especialment si es té en compte que els iPhones que no s'utilitzen amb les operadores oficials perden prestacions.

Pèrdua de prestacions
És el cas de la bústia de veu visual, que permet gestionar els missatges del contestador a la pantalla com si fossin SMS, i també de la tarifa plana de dades, que permet connectar-se a internet des de qualsevol lloc on hi hagi cobertura de mòbil sense amoïnar-se pel preu. A més, Apple ha deixat clar que no dóna assistència tècnica als iPhone en països on no està a la venda i que qualsevol manipulació del producte invalida la garantia.

Què té l'iPhone que enamora tothom? Alfonso Tejedor, editor de la web especialitzada en Apple Faq-mac.com, diu que trenca molts conceptes que semblaven immutables: "Una interfície que canvia segons la utilitat de l'aparell, un telèfon sense tecles, un mateix model per a tothom, fins i tot que el nom sigui fàcil de recordar és una innovació en telefonia mòbil". El periodista Víctor Correal reconeix que "el tinc des del setembre i mai abans un aparell m'havia fet tan feliç".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.