Societat

Augmenta la sensació d'inseguretat a Ciutat Vella

La percepció de la inseguretat ciutadana i l'estadística policial no sempre van unides. Aquesta última setmana veïns i comerciants del barri del Born de Ciutat Vella han denunciat una onada de furts. Però la veu d'alarma s'ha estès per tot el centre de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra ho desmenteixen i afirmen que aquest tipus de delictes -que s'aprofiten del descuit i moltes vegades la víctima no se n'assabenta fins molt després- s'han reduït un 2% a tot el districte respecte al 2006.

L'intendent Antoni Antolín, cap de la comissaria dels Mossos a Ciutat Vella, atribueix l'alarma ciutadana "al boca a boca" perquè quan algú explica un delicte "s'acaba multiplicant en dos o tres més". La Francina ho corrobora. El cap de setmana abans de Nadal va ser víctima d'un intent de robatori de la bossa quan esperava a dins del seu vehicle que arribés la seva mare, "que havia anat un moment a la farmàcia". Quan va explicar el que li havia passat es va trobar amb molta gent "a qui li havia passat el mateix o que coneixia alguna altra víctima".
Més incidents per festes
Una altra raó que, segons l'intendent Antolín, explica l'augment de la percepció d'inseguretat és precisament que encara són molt pròximes les dates de Nadal. "Per festes és sempre horrorós. És quan hi ha més gent, més turistes i també quan es produeixen més robatoris", coincideixen diferents botiguers del carrer Montcada.

L'intendent no ho nega i destaca que per això els Mossos d'Esquadra organitzen dispositius de reforç als punts amb més aglomeració de gent. Precisament, una de les zones de patrullatge preferent és el carrer Montcada.

Emili Coto, de la Plataforma de la Ribera, afegeix que durant aquestes festes la situació ha millorat en relació amb un any enrere. "A l'estiu ens vam queixar i van posar guàrdies de paisà, tal com vam demanar, perquè quan van uniformats, a vegades els policies són en una cantonada i els lladres, que estan robant a l'altra punta del carrer, s'avisen entre ells amb els mòbils perquè van molt ben equipats".

Per combatre la incidència dels furts, l'estiu passat la comissaria de Ciutat Vella va posar en marxa els fures, un grup especial dedicat exclusivament a la investigació d'aquesta delinqüència. L'intendent Antolín destaca que gràcies a l'acció d'aquests agents de paisà, els delinqüents es veuen obligats a ser més ràpids i a canviar constantment la manera d'actuar. "Quan ells van començar a fer estrebades en bici, nosaltres també les vam agafar", posa com a exemple.

Insatisfets
Però els qui pateixen o són testimoni de l'acció dels lladres -algun dels quals acumula més de cent detencions en un mateix any- consideren que s'ha de fer més. És el cas d'un empresari dedicat al negoci dels apartaments turístics, que va veure com vuit dels deu clients arribats per Cap d'Any van ser víctima d'un delicte. Encara que no tots es van consumar, la sensació d'inseguretat que queda és la mateixa.

Això li va passar a l'Alba, dimarts passat i en plena avinguda Paral·lel, quan va patir l'intent de robatori de la bossa mentre era al volant del seu cotxe esperant per aparcar. "Un noi em va començar a clavar cops al capó perquè m'aturés mentre un altre va aprofitar per obrir-me l'altra porta i emportar-se la bossa", explica. El crit de l'Alba i un toc de botzina d'un altre vehicle van espantar els lladres, que li van tornar a tirar la bossa a dins del cotxe.

Carta a l'alcalde Hereu
Entre els damnificats per l'acció dels delinqüents que no es resigna amb l'actual situació hi ha l'Isaac Juan Tomàs, que ha escrit una carta a l'alcalde Jordi Hereu demanant que posi fi a l'allau de furts al centre de Barcelona, que no sols "creen inseguretat", sinó que també donen "mala imatge", segons ell.

El 20 de desembre a la plaça de la Catedral li van robar la bossa a la seva sogra -que la tenia a la cadira sota l'abric- mentre el cambrer els prenia nota. L'endemà, en un local de la Rambla, van veure com una parella de lladres intentaven prendre la bossa a una altra senyora gran. En aquest cas, la intervenció de la cambrera va ser determinant.

En canvi, percepció i estadística són coincidents en la incidència dels robatoris amb violència. En el cas de les estrebades, les dades policials provisionals evidencien que s'han reduït fins a un 30% l'últim any. La Carme, de la botiga d'artesania Gema del carrer Montcada, també assegura que els assalts violents han baixat. Però ella continua sent víctima dels furts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.