Societat

L'Ajuntament de Barcelona manté obert el cas Vilaró

El govern (PSC i ICV-EUiA) i l'oposició (CiU, PP i ERC) han votat favorablement a una proposició que reconeix la ''manca d'informació i transparència per part del govern municipal'' i es compromet a ''aprofundir el màxim en la informació''. D'aquesta manera, mentre el departament d'Interior ja dóna el cas per tancat, l'equip de govern de l'Ajuntament s'ha compromès a seguir informant als grups per ''aclarir i determinar tots els extrems dels fets succeïts'' que encara queden per resoldre.

Durant la comissió de Seguretat celebrada aquest dijous, l'oposició ha tornat a denunciar la política informativa que el govern, en boca de la regidora de Seguretat Assumpta Escarp, ha assumit.

Joaquim Forn, de CiU, ha denunciat ''que hi ha una voluntat d'amagar determinats fets'' i ho ha argumentat fent una cronologia que comença amb la qualificació dels fets per part de l'alcalde de Barcelona de ''correctes'' el dia 1 de juliol. Ha dit que els fets es van destapar ''no per voluntat de l'Ajuntament'' sinó perquè alguns mitjans de comunicació coneixien els fets.

L'oposició té preguntes sense resposta
Forn considera que esgrimir la preservació de la intimitat del cap de la Guàrdia Urbana, Xavier Vilaró, per justificar que es va tardar a informar dels fets, no es pot fer perquè Vilaró ''estava en acció de servei, complint unes ordres'' i el principi d'intimitat ''no ha de passar per sobre del coneixement que mereixen els grups municipals'' quan el mateix cap de la Guàrdia Urbana ''ha estat malferit''.

També ha dit que el seu grup es pregunta si estar al mig dels aldarulls és ''el millor lloc per dirigir les operacions de la Guàrdia Urbana''. Escarp li ha respost més tard que creu que ''està bé'' que el cap de la Guàrdia Urbana estigui al lloc dels fets, ''igual que hi és aquesta regidora moltes vegades''.

El govern municipal vota favorablement a la proposició
Joaquim Mestres, d'ICV-EUiA, ha exposat que ''globalment'' l'operatiu previst i l'actuació dels cossos policials ''van ser correctes''. També ha afegit que ''avui la informació amb què comptem resol tots aquests dubtes o llacunes que van existir en un moment'' i des d'aquest punt de vista ha dit que ''les explicacions son satisfactòries i tenen plena credibilitat''. Tot i això ha reconegut que la coordinació entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra ''és millorable''.

Per la seva banda, la regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, tot i començar la seva intervenció dient que ''no hi ha hagut ocultació'', ha reconegut que la informació sobre les lesions de Vilaró, la seva gravetat i el seu origen, es va donar tard als grups municipals. Ha assegurat que els grups municipals disposen de tota la informació i per tant no hi ha ''ocultació''. Escarp considera que hi hauria aquesta ''ocultació'' si no s'hagués fet la nota o s'hagués amagat Vilaró.

Escarp ha dit que ''no es pot dir'' que la manca d'informació ''ha donat peu a les especulacions'' i ha dit que ''en tot cas hi ha hagut mala fe''. En aquest punt, ha dit que es continuarà donant la informació de què disposi l'Ajuntament als grups municipals, un dels punts que apareixen en la proposició, a la qual el PSC ha votat afirmativament. Pel que fa a aquesta proposició, Escarp ha dit que ''jo també me la crec'' i ha exposat que recull ''un manat de coses que s'han de fer i que haurem d'anar explicant i de canviar''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.