Societat

Capdevila espera que al juny s'hagi eliminat la llista d'espera per percebre les ajudes

Llei de la dependència

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha assegurat avui que preveu que la llista d'espera que existeix actualment per percebre les ajudes de la llei de l'autonomia personal i la dependència s'elimini "d'aquí al mes de juny", a través d'un pla de suport.

En declaracions a RAC-1, ha assegurat que té una sensació "agredolça" per les dificultats que ha tingut la posada en marxa d'aquest nou sistema. Ha dit que les principals carències de la nova normativa és que "es va voler implantar de manera molt ràpida", que s'ha hagut de posar en marxa un nou sistema del qual no existia cap element i el seu finançament.

Pel que fa a les incompatibilitats entre prestacions, la consellera ha assegurat que hi ha unes 5.000 persones que ja reben una prestació de gran invalidesa i que, per aquesta raó, han establert que només per sota de 16.700€ poden rebre una altra prestació de la nova llei, el que afecta un col·lectiu de 2.000 persones.

El Síndic parla de lentitud
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha criticat avui al Parlament la "lentitud i descoordinació que hi ha entre les administracions a l'hora d'aplicar les prestacions de la llei de dependència".

Ha assenyalat, en aquest sentit, que la pràctica totalitat de queixes rebudes relacionades amb el desplegament d'aquesta normativa fa referència als retards amb què s'estan executant les valoracions de la dependència.
"A aquests retards s'afegeix la lentitud a fer efectives les ajudes, la qual cosa perjudica l'accés de les persones amb dependència a gaudir dels drets que tenen reconeguts per la llei", ha subratllat Ribó.

Més lentitud
El Síndic ha denunciat, a més, la "lentitud" amb què les administracions catalanes responen als requeriments de la institució, endarrerint la tramitació de les queixes dels ciutadans.

Ribó ha explicat que el temps mitjà de tramitació de les queixes és d'uns sis mesos, si bé el Síndic només triga uns 68 dies a realitzar les seves gestions, la qual cosa indica que les administracions requereixen d'una mitjana de 153 dies a respondre a les peticions del Defensor de les Persones.

El Síndic considera que aquest temps "excessiu" en la respostes de les administracions no només va en detriment de la rapidesa de tramitació dels expedients, sinó que perjudica a la ciutadania i la seva confiança en el conjunt d'institucions públiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.