Societat

Cèl·lula interministerial per alliberar el pesquer basc

Una cèl·lula interministerial, dirigida per la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega i formada per Exteriors, Defensa i Medi Marí, es va constituir ahir a la Moncloa per fer front a la crisi pel segrest del pesquer basc Playa de Bakio a mans de pirates somalis. Una de les primeres accions acordades va ser l'enviament per part de l'exèrcit espanyol de la fragata Méndez Núñez, la més moderna de la flota, a la costa de Somàlia per dissuadir els assaltants.

Andrew Mwangura, director del Programa d'Assistència a Naus de l'Est d'Àfrica, amb seu a Kenya, va explicar que els pirates operen en grups d'entre set i deu persones i és possible que es dirigeixin a la costa per recollir més assaltants i superar en nombre els 26 tripulants. La presència del Méndez Núñez, que preveu arribar a la zona demà, té com a objectiu evitar-ho. D'altra banda, l'exèrcit espanyol i l'OTAN intercanvien permanentment informació sobre el segrest.

El govern central també va anunciar que els ministeris de Defensa i Exteriors ja havien iniciat les gestions per alliberar els mariners. No van concretar, però, en què consistien.

"No ens truquin"
Emissores de ràdio, com la Cadena SER i RNE, van poder contactar ahir amb els tripulants segrestats, que van desmentir que hi hagués cap ferit i van demanar que no continuessin les trucades: "No ens truquin, ens tenen controlats". Un dels segrestadors també es va posar al telèfon i va assegurar que únicament volien diners.

D'altra banda, un altre grup de pirates somalis va atacar ahir un petrolier japonès davant les costes del Iemen. L'assalt, efectuat des d'un vaixell petit amb projectils, va ser frustrat pels guardacostes, segons el govern de Sanaa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.