Societat

Els instituts exclosos del batxillerat nocturn desafien la Generalitat obrint la preinscripció

Els vint instituts públics catalans que s'han quedat sense batxillerat nocturn han obert avui les preinscripcions per al pròxim curs amb normalitat, obviant l'ordre del departament d'Educació de no tornar a oferir el primer curs d'aquests estudis, segons fonts sindicals.

Els portaveus d'Ustec-Stes, Aspepc i CGT han indicat que les direccions d'aquests centres, distribuïts per tot el territori, han pres aquesta decisió seguint la consigna sindical per pressionar a la Generalitat i exigir-li que faci marxa enrere a la seva decisió de suprimir l'oferta del batxillerat nocturn en 20 dels 46 centres que l'imparteixen ara.

La decisió d'oposar-se a l'ordre del departament d'Educació va ser presa dijous passat en una assemblea a la qual van assistir gairebé la totalitat els instituts amb batxillerat nocturn, i en la qual es va votar també continuar les mobilitzacions previstes, entre elles la vaga de demà en el batxillerat nocturn.

Uns 500 professors de batxillerat nocturn estan cridats demà a la vaga en protesta per la reducció d'aquesta oferta educativa en el sistema públic, a l'hora que el conjunt dels docents està convocat a assistir a les 19.00 hores a una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

Els estudiants que a partir d'avui s'acostin als instituts per realitzar la preinscripció del batxillerat nocturn seran informats per les direccions de la situació en la qual es troba el centre, en el cas que sigui un dels 20 que ha rebut l'ordre de no oferir el primer curs.

El portaveu de la Coordinadora d'IES amb batxillerat nocturn, Jordi Canyameres, ha assegurat en roda de premsa que la pràctica totalitat dels centres afectats estan resolts a pressionar a Educació perquè canviï la seva política respecte a aquesta modalitat d'estudis que considera "economicista i perjudica a aquells estudiants amb més dificultats".

Els representants dels tres sindicats convocants de les mobilitzacions, Rosa Cañadell (Ustec), Emili Cortavitarte (Cgt) i Xavier Massó (Aspepc), han coincidit a indicar que l'objectiu final del departament és eliminar completament els estudis de batxillerat presencials de nit i que la reducció per al pròxim curs és un primer pas per a això.

Després d'assegurar que el batxillerat online no és una alternativa real als estudis nocturns perquè no pot atreure al perfil d'alumnes que acudeix als instituts de nit, tots han acusat Maragall de buscar la privatització d'aquesta modalitat de batxillerat.

"No ha de ser vist com una cosa anormal que una persona treballi i estudiï al mateix temps", ha dit Xavier Massó, que ha assegurat que la Generalitat vol concertar amb l'àmbit privat l'oferta del batxillerat nocturn.

Els tres sindicalistes han recordat que el mateix president de la Generalitat, José Montilla, va ser un estudiant de batxillerat nocturn en un institut de Cornellà de Llobregat.

Massó ha arribat a demanar la dimissió del conseller d'Educació, Ernest Maragall, perquè el considera "el cavall de Troia de la privatització", mentre que els altres dos han reprovat la seva actitud, que creuen no és adequada per a una persona que representa a l'esquerra catalana.

De la seva banda, Rosa Cañadell ha advertit de la contradicció que suposa que es vulgui eliminar aquest tipus d'estudis presencials nocturns quan presumiblement el nombre d'alumnes augmentarà a causa de la crisi econòmica, que porta als joves a continuar estudiant, i a l'arribada als estudis superiors dels alumnes immigrants, que tenen més necessitat de treballar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.