Societat

Interior exclou l'ús del punxó 'Kubotan' utilitzat pels Mossos en una manifestació okupa al maig

Mesos després de la polèmica que va crear l'ús del punxó kubotan, el Departament d'Interior s'ha decidit a impedir que els agents el tornin a utilitzar. Diversos participants en una protesta okupa van resultar ferits lleument per la utilització d'aquest estri que va fer almenys un agent dels antiavalots del cos, que va acabar amb el nas trencat d'un cop de puny. En els dies posteriors, les declaracions dels comandaments del cos i dels responsables de la conselleria van tendir a restar importància a les crítiques per l'ús d'aquest estri: van insistir que no era cap arma prohibida i que feia poca cosa més que un bolígraf o un dit. També van admetre, però, que la seva utilització no estava regulada.

Aquest buit legal ha quedat anul·lat ara, segons fonts del Departament d'Interior, ja que el kubotan no s'esmenta en una instrucció interna feta pública avui i que regula específicament quines són les armes i estris que poden utilitzar els agents i com ho han de fer. Tampoc es recull la possibilitat de fer servir les pistoles elèctriques Taser, tot i que el cos en va comprar mitja dotzena a l'estiu per provar-les. "Tot el que no surti en aquesta instrucció no es pot fer servir, queda prohibit", han assegurat els portaveus de la conselleria.

La instrucció regula l’ús de la “defensa o bastó policial” (la porra), que pot ser usat per guardar distància de seguretat, realitzar una reducció, projecció, aturar cops, com autoprotecció o per controlar o conduir una persona. No hauran d’usar-se mai sobre zones vitals. També queda regulat l’ús de la defensa extensible, que només podran portar algunes unitats policials, i la defensa (porra) elèctrica, limitada al Grup Especial d’Intervenció (GEI), i altres unitats especialitzades. Pel que fa als esprais de defensa personal, la instrucció indica que “no és una arma policial d’ús general o ordinari” i únicament pot ser emprada, prèvia formació adequada, pel GEI.

Una altra instrucció feta pública avui regula l’ús d’armes de foc per part dels mossos i recorda que, segons les Nacions Unides, “l’ús de les armes de foc es considera una mesura extrema”. Per aquest motiu, la instrucció apel·la a utilitzar les armes de foc només quan hi ha un risc "racionalment greu" per a la vida o la integritat física d’ells mateixos o de terceres persones i no es puguin utilitzar altres mitjans. Igualment, la instrucció indica que l’ús de l’arma de foc ha de causar la menor lesió possible a la persona contra la que s’ha disparat. La instrucció especifica també com es realitzaran els trets intimidatoris i que caldrà informar els superiors sempre que es desenfundi l’arma de foc. També es puntualitza que serà obligatori fer, com a mínim un cop a l’any, exercicis de tir policial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Una veïna del Raval nega que la manifestació contra Vox fos “violenta”

Barcelona
societat

La Policia Local detecta una cinquantena d’infraccions a comerços

salt
SOCIETAT

Baqueira promou un programa de lloguer d’habitatges per als seus treballadors

Baqueira
societat

Impulsen un projecte per donar accés a l’aigua a les persones amb mobilitat reduïda

palamós
JUDICIAL

Els metges veuen probable que la hipoglucèmia greu de Mainat fos per insulina

Barcelona
JUDICIAL

Llibertat per als dos detinguts acusats de fer violentes desocupacions extrajudicials

Tarragona
serveis

Un bus gratuït connectarà l’aparcament amb el centre pel Concurs de Focs

blanes

L’antiga UNED serà refugi climàtic per a persones sense sostre

girona
societat

S’inicien les obres per implantar un nou carril bici al carrer Nou

figueres