Societat

Tres anys de presó per a un okupa que va agredir un mosso

El jutge sentencia que l'ús d'un punxó no reglat per part de l'agent no el deslegitima com a policia

Un jutge de Barcelona ha condemnat a tres anys de presó un okupa que va copejar un mosso d'esquadra durant una manifestació, en una sentència en la qual sosté que el fet que l'agent portés o fins i tot pogués usar un 'kubotan', un punxó no reglat, no el deslegitima com a policia.

En la seva sentència, el titular del jutjat penal número 5 de Barcelona condemna per un delicte d'atemptat a l'autoritat i lesions a tres anys de presó a Alfonso Hermoso Castillo, que a més haurà d'indemnitzar amb 4.000 euros a l'agent de la policia catalana, que va patir una fractura nasal que el va tenir 70 dies de baixa.

Els fets van passar la tarda del 19 de maig de 2007, quan el col·lectiu d'okupes de Barcelona va convocar una manifestació no comunicada al centre de la capital catalana, per la qual cosa els Mossos d'Esquadra van muntar un ampli dispositiu de seguretat.

Els incidents ocorreguts en aquella protesta van provocar una agra polèmica política i sindical, ja que l'agent ferit va ser fotografiat estirat a terra, amb el nas sagnant i mostrant en la seva mà un petit punxó de plàstic, el 'kubotan', que llavors no estava reglamentat.

Deu mesos després, el departament d'Interior va elaborar una directiva interna sobre l'ús d'armes i eines policials per part dels Mossos, en què es va excloure l'ús del 'kubotan'.

Precisament, durant el judici, celebrat el passat 14 de juliol, la defensa de l'acusat va reclamar que no es condemnés el jove per atemptat a l'autoritat, ja que va argumentar que el policia va actuar de forma "il·legítima" perquè portava un 'kubotan'.

No obstant això, en la sentència, a la qual ha tingut accés Efe, el jutge desmunta aquesta tesi de la defensa i remarca que "ningú discuteix" que l'actuació de l'agent "discorria dins dels límits legal i reglamentàriament establerts".

"Que l'agent de la policia autonòmica portés un 'kubotan' implica una notòria extralimitació? La resposta ha de ser negativa, doncs en aquell cas, no es pot acreditar, ni tan sols, la seva efectiva utilització i, encara que això hagués estat així, no es deslegitimaria la seva actuació com a agent públic", remarca el jutge.

La sentència subratlla a més que si el mosso portava un element no reglamentàriament previst "procediria com molt" imposar alguna "correcció disciplinària" per l'"autoritat governativa corresponent", però en cap cas "la pèrdua de la seva condició d'agent públic".

Per això, el jutge, que considera provat que l'acusat va ser autor de l'agressió, recull en la seva totalitat la petició de la fiscalia, que demanava una condemna de tres anys de presó per un delicte d'atemptat a l'autoritat amb el concurs de lesions.

Segons el jutge, la versió que va mantenir l'acusat durant el judici oral, on va negar haver agredit l'agent, "no ofereix cap credibilitat", ja que ell mateix va admetre després de la seva detenció haver copejat al mosso i a més, quan va ser arrestat, la mateixa nit dels fets, portava la mateixa roba amb la qual poques hores abans havia estat fotografiat i gravat a la zona on va donar el cop de puny al policia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Investigadors de la UPC creen un sistema per reduir el combustible del vaixell d’Open Arms

Vilanova i la Geltrú
SOCIETAT

Una veïna del Raval nega que la manifestació contra Vox fos “violenta”

Barcelona
societat

La Policia Local detecta una cinquantena d’infraccions a comerços

salt
SOCIETAT

Baqueira promou un programa de lloguer d’habitatges per als seus treballadors

Baqueira
societat

Impulsen un projecte per donar accés a l’aigua a les persones amb mobilitat reduïda

palamós
JUDICIAL

Els metges veuen probable que la hipoglucèmia greu de Mainat fos per insulina

Barcelona
JUDICIAL

Llibertat per als dos detinguts acusats de fer violentes desocupacions extrajudicials

Tarragona
serveis

Un bus gratuït connectarà l’aparcament amb el centre pel Concurs de Focs

blanes

L’antiga UNED serà refugi climàtic per a persones sense sostre

girona