Societat

Es manté la vaga de metges per al 12 de febrer

La reunió entre el sindicat Metges de Catalunya i l'Institut Català de la Salut acaba sense acord

El sindicat Metges de Catalunya (MC) no ha desconvocat la vaga prevista per al 12 de febrer a 40 centres d'atenció primària en no haver arribat a cap acord amb l'Institut Català de la Salut (ICS) en una reunió mantinguda avui al departament de Treball que ha durat gairebé cinc hores.

El secretari general de l'MC, Patricio Martínez, ha dit en acabar la reunió que l'ICS assumeix les seves reivindicacions, quotes de 1.500 malalts, un màxim de 25 visites per jornada i un terç del temps per a formació, però difereix en com ha de tractar-se l'excés de jornada i la seva retribució.

Des de l'administració es proposa que la jornada addicional que hagin de fer els metges per atendre totes les visites es contempli com a atenció continuada, però els metges defensen que es tracti com una jornada extraordinària i que a més, sigui de caràcter voluntari.

La diferència que hi ha entre aquestes dues fórmules té repercussions econòmiques, ja que la postura que defensen els metges suposa que la retribució de l'hora és el doble del que proposa l'administració com a jornada continuada.

Martínez, que ha qualificat la reunió de llarga i tensa en alguns moments, ha explicat que aquest divendres es presentarà una contraoferta a l'administració, i que per dilluns està prevista una nova reunió per veure si s'arriba a un acord que permeti desconvocar l'aturada, "encara que la situació no sembla favorable".

El dirigent sindical ha recordat que les seves reivindicacions ja estaven contemplades en els acords del Tinell i que en acabar la vaga dels metges de 2006 el departament de Salut de la Generalitat es va comprometre que abans de 2007 es faria un estudi sobre la situació i les necessitats dels Centres d'Atenció Primària, cosa que encara no s'ha fet.

Patricio Martínez ha remarcat que des de l'ICS s'accepten les seves demandes, però el problema és que no ho poden complir a falta de metges, i ara volen que mentre busquen una solució i fan aquest estudi els metges allarguin la seva jornada laboral perquè el sistema funcioni.

Per al dimarts 12 de febrer, dia de la vaga, Metges de Catalunya ha convocat una concentració de facultatius davant del centre d'atenció primària de pas Maragall de Barcelona, durant la qual es desplegarà una gran pancarta amb el lema "No m'explotis!".

A la pancarta apareix una caricatura de la consellera de Salut, Marina Geli, i del gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), Francesc José María, inflant un metge amb forma de globus, que està a punt de rebentar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.