Societat

Geli proposa un acord social i polític per a "salvaguardar" el model de sistema sanitari en temps de crisi

Salut

La consellera de Salut, Marina Geli, ha proposat avui un acord polític i social que inclou partits polítics, ciutadans, patronals, entitats proveïdores, gestors del sector públic i privat, farmacèutiques i empreses per a "salvaguardar" la qualitat i sostenibilitat del sistema sanitari català sense que això suposi un canvi de model. En una conferència a Esade amb títol Model sanitari català: claus per a la seva modernització, Geli ha afirmat que no vol un canvi de model, però si "reajustaments" i "petits canvis" per "no perdre un llegat extraordinari". A més, Geli ha explicat que és necessari confiar en aquest àmbit perquè és un "generador" d'ocupació i riquesa, té un tarannà internacionalista i no es deslocalitza.

La consellera de Salut, Marina Geli, ha invitat avui a tots els actors implicats en el sistema sanitari català a participar en el debat que posarà les bases per reformar el model català i concretarà les propostes que es traslladaran al Ministeri de Sanitat i Consum.

La consellera ha batejat aquest pacte com a "Acord per la sostenibilitat de la qualitat i l'equitat del sistema sanitari català" i l'ha vinculat al Pacte per la Sanitat impulsat pel ministre de Sanitat i Consum, Bernat Soria.

Línies
Geli ha proposat reforçar un model sanitari que premiï la "substitució". És a dir, "el que es pugui fer per telèfon, per telèfon". Alhora, aposta per definir de forma clara la cartera de serveis i prestacions públiques i que el ciutadà participi més en el sector sanitari fomentant aspectes com "l'autocura" per millorar la gestió. Geli ha advocat per incentivar la creació d'Organitzacions Sanitàries Integrades per "treballar en xarxa" en el territori.

Amb tot, Geli ha assenyalat que fins que no estigui definit el nou model de finançament català no es podran contemplar mesures concretes i ha dit que preveu que es formalitzi aquest gran acord durant el primer semestre del 2009.

La consellera ha afirmat que Catalunya està "infrafinançada" i ha recordat que en altres països existeixen fons de compensació per sufragar la falta de finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.