Societat

Detenen i empresonen a Granada el violador de la Vall d'Hebron

José Rodríguez Salvador, el violador de Vall d'Hebron, va ser detingut aquest dijous a la tarda l'extraradi de Granada, hores després que l'Audiència de Barcelona n'ordenés la recerca i captura i el reingrés a la presó al migdia. La policia va posar Rodríguez Salvador a disposició del jutge de guàrdia, que en va ordenar el trasllat immediat a la presó, on ja ha passat la primera nit.

La secció cinquena de l'Audiència de Barcelona ha hagut de rendir-se en un cas en què havia mantingut un fort estira-i-arronsa amb la fiscalia. Aquest dijous al migdia, el tribunal barceloní ha rebut la notificació del Suprem segons la qual Rodríguez Salvador ha de complir quatre anys més de la pena. En aplicació d'aquesta instrucció –enviada des de Madrid per fax, amb urgència– els magistrats de Barcelona han ordenat la recerca i captura de l'exreclús i el seu empresonament immediat.

Amb la decisió del Suprem, que anul·la la resolució de l'Audiència de Barcelona del setembre de l'any passat, les tesis de la fiscal en cap de Catalunya, Teresa Compte, i de la consellera de Justícia, Montserrat Tura, han aconseguit imposar-se a Madrid per sobre dels criteris dels magistrats barcelonins.

La secció cinquena de l'Audiència de Barcelona considerava que no es podia allargar la pena al violador de la Vall d'Hebron, encara que els tècnics de la presó el considerin no rehabilitat, perquè la data de la seva sortida en llibertat ja havia quedat fixada en un procés judicial en què el fiscal ja va tenir la seva oportunitat d'intervenir.

Tanmateix, Compte insistia a aplicar-li la doctrina Parot, basada en el procés que va permetre allargar la pena al pres d'ETA Henri Parot. Tura va donar suport en tot moment a aquesta posició, i el Suprem s'ha posat del seu costat.

Condemnat el 1994
Rodríguez Salvador va ser condemnat el 1994 a penes que sumaven 311 anys de presó per 14 agressions sexuals. En aplicació del Codi Penal de l'època, un cop va ingressar a la presó podia redimir part de la condemna amb treball, i un procés judicial posterior va fixar els anys de la pena que hauria de complir tenint en compte tots aquests factors.

El tribunal va resoldre que podia sortir al carrer quan fes 16 anys de l'entrada al centre penitenciari, condició que es complia el setembre de l'any passat, tenint en compte el període de presó provisional.

Quan s'acostava la data, però, la fiscalia va demanar que es repetissin els comptes: aquest cop, el càlcul no s'havia de fer sobre el màxim d'anys que es pot estar a la presó, sinó sobre el total de la pena, de 311 anys. Això és la doctrina Parot. Comptat així, Rodríguez Salvador ha de complir 20 anys, de manera que ara en té quatre de pendents.

 

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.