Societat

Una jutge investiga García Prieto per estafa i injúries

La magistrada posa sota sospita els comptes de l’entitat del 2005

La magistrada Anna Estella, jutge del jutjat d’instrucció número 28 de Barcelona, ha acceptat a tràmit una querella contra Francisco García Prieto i tota la junta directiva de la Federació d’Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) pel delicte d’estafa en la concessió de subvenció pública i una falta d’injúries. En una resolució datada fa quinze dies, la magistrada accepta investigar la querella presentada per Isabel Noves, presidenta de l’Associació de Defensa dels Drets dels Firaires.

Per un costat la querella fa referència a les polèmiques declaracions de García Prieto en l’acte inaugural de la Fira d’Abril de l’any passat quan va dir –en presència de les primeres autoritats del país– que “a les minories se les ha de fotre”, en relació amb els col·lectius que han qüestionat la seva gestió i entre els quals hi ha l’entitat dels firaries. Noves també es considera injuriada per unes declaracions a TV3 del president de la FECAC on deia que la firaire no paga impostos.

Judici de faltes
En la resolució on s’admet a tràmit la querella, la magistrada explica que el capítol de les injúries es podria ventilar amb un judici de faltes però decideix “per economia processal” investigar-ho conjuntament amb l’altre tema.

Pel que fa a l’estafa en l’obtenció de subvenció pública, la magistrada circumscriu la seva investigació als diners que la FECAC va rebre de la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament per a l’edició de la Fira de l’any 2005, i que van arribar als 385.000 euros.

La querella esmenta un informe de l’aleshores conselleria de Benestar i Família que va detectar irregularitats en la gestió d’aquests diners per part de la FECAC. La conselleria va demanar una auditoria més exhaustiva al departament d’Economia que no va detectar res estrany. La investigació d’Economia es va limitar, però, als diners subvencionats per la Generalitat, ja que la llei impedeix que auditi els d’altres administracions. Entre les irregularitats detectades per Benestar i Família hi havia factures doblades i girades pel mateix concepte al departament i a la Diputació de Barcelona.

Declaracions i documents
En la resolució, la magistrada ha establert citar a declarar García Prieto i la seva junta, i ha oficiat les tres administracions perquè li detallin els diners subvencionats i els justificants de despesa lliurats per la FECAC. També s’ha dirigit a l’entitat, i li ha sol·licitat tota la documentació comptable, les factures dels firaires i la liquidació de l’IVA. Prieto ha reconegut públicament que fins al 2006 els firaires no pagaven l’IVA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.