Societat

Un nou fàrmac fa baixar a nivells indetectables el VIH

SALUT

La lluita contra el VIH segueix avançant pas a pas. L’hospital Germans Trias de Badalona i el Clínic de Barcelona van presentar ahir un nou fàrmac, el raltegravir, que redueix la càrrega viral a nivells indetectables. Es tracta d’un producte d’una nova generació d’antiretrovirals que bloqueja la integrasa, un dels tres enzims que el virus de la SIDA utilitza per replicar-se i infectar noves cèl·lules, segons va explicar el cap del servei de malalties infeccioses de l’Hospital Clínic, Josep Maria Gatell.

En essència, el que acaba fent el medicament és impedir que l’ADN del virus s’integri en el material genètic de la cèl·lula. Fins ara els fàrmacs disponibles només actuaven sobre els altres dos enzims que ajuden a la propagació del virus, la transcriptasa i la proteasa, però un 20% dels pacients són resistents a aquestes famílies de fàrmacs, amb la qual cosa la infecció seguia avançant sense remei. Amb l’aplicació d’aquesta nova teràpia, aquest pacients podran elevar els seus nivells de glòbuls blancs, amb la qual cosa seran menys vulnerables a altres infeccions.

Un gran canvi
El doctor Bonaventura Clotet, cap del servei de sida i del laboratori de retrovirologia de la Fundació Irsicaixa de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona va assenyalar que amb aquest fàrmac el 90% de les persones per a les quals ja no hi havia tractament podran assolir una càrrega viral indetectable, fet que suposa un gran canvi respecte a la situació anterior.
Una de les virtuts del nou fàrmac, que es va legalitzar l’octubre de 2007 als EUA, és que millora sensiblement l’efectivitat dels anteriors. En els estudis es va observar que el raltegravir respon amb més rapidesa que la resta a l’hora d’actuar contra el VIH, ja que més del 75% dels pacients van assolir càrregues virals indetectables i van incrementar les cèl·lules CD4 del sistema immune en 16 setmanes, davant dels tres o sis mesos que es necessiten amb altres fàrmacs.

Els dos hospitals han participat activament en els estudis per comprovar l’efectivitat d’aquest fàrmac. Ara, però, les investigacions continuaran per separat. La Fundació Irsicaixa, que lidera Clotet, investigarà si el raltegravir pot actuar contra els reservoris virals del VIH, que són els que fan que quan se suspèn el tractament farmacològic s’elevi la càrrega viral del pacient i en un termini de 21 dies el virus torni a aparèixer. De fet, Clotet treballa amb la hipòtesi que aquest nou fàrmac, o una evolució posterior, pugui impedir totalment la integració del material genètic viral a les cèl·lules humanes.

Per la seva banda, l’Hospital Clínic comprovarà si pot millorar el perfil cardiovascular dels afectats, ja que un dels problemes dels antiretrovirals són els efectes secundaris, i especialment l’afectació que tenen sobre els lípids, fet que està lligat al colesterol i als triglicèrids i pot comportar malalties coronàries i arteriosclerosi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.