Societat

La prova de Primària només avaluarà castellà, català i matemàtiques

Ensenyament

La prova de sisè de primària, que s'implantarà per primera vegada en el sistema educatiu català, sotmetrà a examen 66.308 alumnes per avaluar el seu nivell de competències bàsiques abans del pas a Secundària. Aquest examen costarà a l'administració un milió d'euros i només avaluarà castellà, català i matemàtiques.

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, l'ha definit avui com una "eina pràctica" perquè tant el departament, com els centres i les famílies coneguin el nivell dels seus alumnes i, en funció dels resultats, es puguin reorientar les polítiques educatives "amb matisos", en el marc del projecte de la llei d'educació de Catalunya (LEC).

Els exàmens, que es faran el 6 de maig en la majoria dels centres -i el 13 del mateix mes en els restants-, analitzaran la comprensió i expressió dels estudiants en català i castellà, a més de les seves competències matemàtiques. A més, 750 alumnes s'examinaran de competències orals en castellà i català, com a prova "a generalitzar en el futur".

En un mes, tots els agents implicats rebran els resultats al seu domicili, amb un indicador del nivell de coneixements: com per exemple insuficient (menys de 5), aprovat (entre 5 i 8), i totalment adquirits els coneixements (entre 8 i 10).

Amb aquestes dades es farà una estadística en la qual les famílies i els centres podran conèixer en quin punt comparatiu es troba l'estudiant i la seva escola entre totes.

Tot i això, aquestes dades en cap cas es faran públiques, ja que no és voluntat d'Educació "establir un rànquing de centres ni etiquetar les escoles de Catalunya", ha explicat el director general de Bàsica i Batxillerat, Jaume Graells.

Tot i la desconfiança que alguns sindicats han apuntat que generarà la prova entre mestres, Graells ha considerat que és un examen "extern i amb garanties de rigor", que a més, per "contenció pressupostària", avaluaran els mateixos mestres catalans, tot i que a escoles diferents a la seva.

Alhora, Graells ha considerat que el cost de la prova és molt ajustat, donada la gran implicació d'estudiants i personal que hi intervindran.

Implicar a les famílies
La utilitat d'aquest examen (que no és vinculant) ha estat defensada pel conseller per implicar també les famílies en la decisió de passar de curs l'alumne o de fer-lo repetir. "Conèixer la realitat és imprescindible si es vol transformar", ha dit Maragall.

Ha defensat que els resultats "enviaran un missatge a la primària perquè els centres sàpiguen si ho estan fent bé, i a la secundària perquè actuï". Per aquesta raó, el conseller ha augurat que constituirà una "immensa riquesa informativa", i permetrà les escoles, amb "l'autonomia que concedeix la LEC", aplicar criteris de reforma.

Tots els estudiants de primària faran l'examen, però els resultats dels alumnes amb necessitats especials i d'aquells que s'hagin incorporat al sistema educatiu català en els dos últims anys, no comptabilitzaran a les estadístiques.

L'examen de sisè de primària se sumarà als que ja hi ha als controls de qualitat del sistema educatiu, que actualment es fan també en quart de primària i en segon de secundària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.