Societat

La jutge descobreix ara que els antecedents de l'exinsubmís que vol empresonar estan cancel·lats

Els antecedents com a insubmís que havien de portar a la presó David Sánchez, datats l'any 1993, estan cancel·lats, i la pena que la magistrada que porta el cas li volia fer complir –un any i mig de presó pels aldarulls en una manifestació de 1998– ha prescrit, segons l'opinió no només de l'advocat de l'implicat sinó també de la fiscalia.

L'última documentació incorporada a l'expedient judicial del cas ha permès descobrir que la titular del jutjat penal número 15 de Barcelona, Isabel Gallardo, no havia consultat l'estat real dels antecedents del jove de Vilafranca des de l'any 2000. La setmana passada, el 8 de gener, un cop ja li havia comunicat l'ordre d'ingrés immediat a la presó, la magistrada va consultar el registre de penats del ministeri de Justícia i va descobrir que els antecedents de Sánchez com a insubmís ja havien estat esborrats.

Així, doncs, desapareix un dels arguments esgrimits pel jutjat per obligar Sánchez a complir una pena inferior a dos anys, que sense antecedents ha de ser suspesa. A més, segons ha informat l'advocat de la defensa, Felip Vidal, la fiscalia s'ha mostrat d'acord amb l'argument que la pena pels aldarulls del 1998 ha prescrit, ja que va esdevenir ferma l'any 2000 i fins al 2006 el ministeri de Justícia no va denegar l'indult: les penes petites prescriuen en cinc anys.

Malgrat totes aquestes dades noves, Isabel Gallardo ha desestimat el recurs presentat per Vidal i manté l'ordre d'empresonament al·legant que Sánchez no va pagar la indemnització que corresponia a un policia lesionat en els aldarulls del 1998. Segons Vidal, la mateixa jutge va declarar insolvent Sánchez fa anys i no ha fet cap tràmit per demostrar que ara sí que pot fer front al pagament.

Ara el cas quedarà en mans de l'Audiència de Barcelona, davant de la qual es presentarà un recurs d'apel·lació. Mentrestant, però, la jutge ha anul·lat l'ordre de recerca i captura que encara estava en vigor contra David Sánchez –detingut el 5 de gener per comunicar-li l'ordre d'empresonament–, de manera que no serà arrestat per obligar-lo a anar a la presó mentre l'Audiència no es pronunciï.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.