Societat

L'exinsubmís de Vilafranca no anirà a la presó

L'exinsubmís de Vilafranca del Penedès David Sánchez no anirà a la presó finalment. Contra el criteri de la magistrada del jutjat penal número 15 de Barcelona, que li havia ordenar ingressar immediatament en un centre penitenciari per complir una condemna pendent per uns aldarulls de 1998, l'Audiència ha establert que la pena, dictada l'any 2000, ha prescrit. "Han de considerar-se prescrites les penes imposades i declarar extingida la responsabilitat criminal de Joan David Sánchez Díaz", adverteix la interlocutòria de la secció setena de l'Audiència.

Sánchez va ser detingut pels Mossos el 5 de gener, mesos després que la jutge Isabel Gallardo dictés una ordre de recerca i captura per comunicar-lo l'ordre d'ingressar a la presó. La pena que havia de complir era d'un any i mig, per un delicte d'atemptat a l'autoritat pel qual va ser condemnat l'any 2000 arran dels aldarulls de la manifestació antifeixista del 12 d'octubre de 1998. La pena era baixa i podria haver-se suspès, però la jutge al·legava que en el cas de Sánchez havia d'executar-se perquè tenia antecedents, per un delicte d'insubmissió al servei militar de l'any de l'any 1993, i perquè no havia pagat la indemnització al policia afectat lesionat en la manifestació.

L'advocat de Sánchez, però, ha mantingut en tot moment que la pena de 1998 estava prescrita, ja que des que va esdevenir ferma, el juny de l'any 2000, no s'havia fet cap tràmit més. Només s'havia estat pendent de la tramitació de l'indult, demanat per l'Ajuntament de Vilafranca i que el ministeri de Justícia va denegar el març de 2006. Per la jutge Isabel Gallardo, els anys transcorreguts mentre es tramitava l'indult aturaven el cas, que per aquesta raó no hauria prescrit.

L'Audiència, en canvi, manté el compte enrere per a la prescripció només es va aturar el primer any de tramitació de l'indult, el que va correspondre a les gestions judicials. Els cinc anys que després va trigar a contestar el ministeri de Justícia, en canvi, queden fora d'aquesta suspensió i sí que s'han de comptar. Amb aquesta premissa, l'Audiència manté que la pena per la qual la jutge Gallardo volia empresonar David Sánchez va prescriure el 18 d'octubre de 2006.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.