Societat

Interior va utilitzar dijous antiavalots en pràctiques

Agents dels Mossos d’Esquadra que segueixen el curs d’especialització per accedir a la Brimo, la unitat antiavalots del cos policial, van fer tasques de suport en el dispositiu que va cobrir la manifestació contra la política educativa del govern, en què els anti-Bolonya van tirar globus de pintura contra el Palau de la Generalitat. Uns mossos que, sobre el paper, no haurien de prestar servei en la seva nova destinació.

La decisió es va prendre per diferents raons. Una és l’ajustada plantilla de la Brimo, que, igual que la resta del cos, pateix de dèficit d’efectius per un calendari de desplegament acordat en l’àmbit polític. A això s’hi va afegir una intensa jornada postdesallotjament de la UB, que va obligar a recórrer l’endemà als futurs dragons (nom amb què es coneix en argot policial als antiavalots).

Segons diverses fonts, dimecres va haver-hi mossos que van començar la jornada a les 4 de la matinada –per participar en el desallotjament– i a les 22 hores encara treballaven en el dispositiu que va impedir l’accés a la plaça Sant Jaume. Sense oblidar que molts antiavalots van acabar lesionats (42 dels 83 que va intervenir, segons algunes fonts).

A més dels antiavalots en pràctiques, els Mossos es van veure obligats a recórrer dijous a una altra unitat especialitzada en seguretat ciutadana, l’ARRO. En tots dos casos, els agents es van cenyir a fer tasques de suport i en cap cas van estar en la primera línia dels diversos cordons policials, una primera línia d’antiavalots que, a Palau, no va intervenir malgrat el llançament de globus amb pintura o ruixades d’esprai en el casc. Aquesta imatge no va agradar al govern, però tampoc als representants sindicals del cos policial. “La imatge de dijous ens ha fet molt de mal”, assegurava ahir Toni Lara, de l’SME-CCOO. “Dimecres es va actuar correctament, el que és intolerable és el que va passar dijous”, va dir David Miquel, de l’SPC.

Jordi Costa, del CAT-ME, es va voler reservar l’opinió sobre actuacions concretes, però sí que va apostar per fer una “anàlisi exhaustiva” dels fets a nivell intern. A més, “s’ha de mirar si tot el que s’està encarregant a la Brimo ho ha de fer aquesta unitat”.

Els sindicats també van coincidir en criticar el posicionament dels responsables polítics del cos. “Darrere una càrrega policial hi ha sempre una ordre política”, van assegurar. Només en cas de perill per a la integritat física de les persones es pot actuar sense comunicar-ho. Però, segons va destacar Miquel, “ningú es creu que els responsables polítics no estiguessin informats minut a minut dels esdeveniments ocorreguts dimecres al vespre”.

També va ser una decisió política efectuar el desallotjament dimecres, dos dies després de la petició del rector de la UB, tal com va avançar divendres l’AVUI. Fonts oficials ho van atribuir a pressions, però no van saber explicar per què no s’havia tingut en compte que l’endemà hi havia la manifestació contra el conseller Maragall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amplien l’àrea de descans de la piscina amb una nova zona esportiva

Vilablareix
medi ambient

Mataró rescindirà el contracte del servei d’informadors ambientals que estan en vaga

mataró

Veïns del bloc de la Creueta temen que el nou propietari els obligui a marxar

girona
serveis

Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Igualada unides des d’avui amb el bus exprés

Igualada
urbanisme

Les màquines entraran al Parc Joan Miró de Barcelona el 15 de juliol

Barcelona
societat

Ferrer avisa que les destrosses de Girona i Figueres no quedaran impunes

girona
societat

Top Manta idea dues samarretes inspirades amb el Barça per ajudar als manters

Barcelona
societat

La piscina municipal, inservible durant 10 dies, arran de les fortes pluges

Balaguer
societat

La Caixa i la Fundació Jordi Comas Matamala s'uneixen per fer accions socials

girona