Societat

La meitat del túnel de la L-9, foradat

Les tuneladores de la línia 9 ja han excavat més de la meitat del recorregut. Amb la posada en funcionament de la tuneladora de Can Tunis, ara fa només tres setmanes, ja s’han excavat el 51% dels 40 quilòmetres de túnel que tindrà la línia. Les xifres tenen molt satisfets els responsables de la construcció de la línia. Per fi sembla que aquesta infraestructura es desempallega dels problemes que es van produir a l’inici de la construcció i assoleix la velocitat necessària per evitar acumular nous retards o, fins i tot, poder escurçar algun termini.

El responsable d’obres subterrànies del departament d’Obres Públiques, Jordi Jubany, és optimista respecte al futur de la línia. “Mai com ara no havíem avançat tant”, explica Jubany, que ha comptat amb dos reforços de luxe aquest hivern, com si d’un equip de futbol es tractés. De les dues tuneladores que s’han incorporat –ara n’hi ha cinc– una ja funciona a ple rendiment a la zona del Prat mentre que l’altra s’està acabant de muntar al Gornal, on està previst que comenci a funcionar d’aquí només dues setmanes.

No són les úniques bones notícies de la línia. Una altra de les tuneladores fa un mes que treballa a ple rendiment al ramal de la Zona Franca. Aquesta és una de les tuneladores de 12 metres de diàmetre que fins ara havia excavat a la zona de Sagrera. En concret, aquesta és la que es va fer servir per perforar el ramal de la línia de Barcelona –que oficialment serà la L-10– i el tram comú des de l’estació de Bon Pastor fins a la plaça Havaneres.

Un cop extreta a través del gran pou d’Havaneres, el juliol de l’any passat, es va traslladar a Can Tunis i, després de sis mesos de muntatge, va començar els treballs d’excavació del ramal de la Zona Franca. Aquesta màquina és l’encarregada de perforar el tram entre la ronda Litoral –situada entre les estacions de Zona Franca Litoral i Motors– i la bifurcació de Gornal, on podria arribar a finals d’any.

La plataforma de la resta del ramal litoral –que també és part de la línia 10– ja està pràcticament construïda. El viaducte que uneix les quatre estacions de la Zona Franca està acabat i l’únic tram que falta construir és la prolongació fins al polígon Pratenc, que no es va afegir fins a l’estiu de l’any passat al projecte de la línia.

Precisament on comença aquest ramal s’està acabant de muntar la tuneladora de Gornal, que també fa 12 metres de diàmetre i serà l’encarregada de perforar la meitat oest del tram central de la línia. Es tracta d’una màquina semblant a la de Can Tunis, però més evolucionada i que, per tant, s’espera que en millori el rendiment.

Objectiu: el tram central
De la rapidesa d’aquesta màquina dependrà en bona part la data d’obertura del tram central de la línia. La nova tuneladora haurà d’arribar fins l’estació de Mandri, on se situarà el pou d’extracció. Es tracta d’un dels trams més difícils de la línia, que haurà de passar pel Gornal i la Torrassa, zones amb problemes al subsòl com va quedar demostrat durant les obres del TGV i on ja hi ha una gran saturació d’infraestructures subterrànies. Una altra de les dificultats serà creuar la zona alta de Barcelona, on es va haver de modificar el traçat i l’alçada a què circularà la línia per evitar una fallada prop de l’estació de Manuel Girona.

Pel pou de Mandri no només hi sortirà la tuneladora del Gornal. També serà el lloc d’extracció de la màquina que actualment està parada al pou d’Havaneres. Aquesta tuneladora, és la que més metres ha recorregut de la línia ja que va ser l’encarregada de fer tot el ramal de Santa Coloma de Gramenet i també el tram de la futura línia 4, des del carrer Santander fins a Sagrera-Meridiana.

La tuneladora descansarà durant tot aquest any ja que cal canviar-li l’escut i fer-li les modificacions necessàries per afrontar el tram central de la línia, el que més problemes ha comportat a l’hora de redactar la modificació del projecte constructiu inicial. Per tal de maximitzar les prestacions de la tuneladora, es va modificar el traçat del tram entre Sagrera-Meridiana i Mandri. “La tuneladora funciona bé quan el terreny és homogeni”, explica Jubany. I això és precisament el que s’aconseguirà incrementant fins a 24 metres la profunditat de la línia en aquest tram.

De fet, amb 50 metres de mitjana per sota el nivell del carrer el tram entre Maragall i Mandri és el més profund de la línia. L’estació de Sanllehy, per exemple, estarà 86 metres per sota de la superfície. El repte de la tuneladora serà esmicolar de mica en mica les pissarres que s’acumulen en aquesta zona geològicament molt antiga. Això sí, anar a més profunditat evitarà els granits, unes roques molt dures que poden minvar el ritme de les tuneladores i els temuts canvies de terreny.

Les altres dues tuneladores de la línia, treballen al ramal del l’aeroport, a la zona del Prat de Llobregat. Igual que en altres parts de la línia, en els últims mesos, en aquest ramal també s’han accelerat els treballs de construcció del túnel. Tot i que es temia que el complicat terreny deltaic, amb sorres i molta aigua, provoqués molts problemes, Jubany destaca la rapidesa dels treballs en aquestes zones. Les dues tuneladores van començar a perforar des del pou de Mas Blau. La primera, que va en sentit Barcelona, ja ha superat el centre del Prat i està a punt d’arribar a l’Estació Intermodal. La segona arribarà en pocs dies a la parada de Ciutat aeroportuària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.