Societat

L'alumne que faci trampes en el procés de preinscripció escolar no podrà continuar al centre el curs següent

Educació

El departament d'Educació endurirà aquest curs les mesures per evitar els casos de frau en el procés d'elecció d'escola per part de les famílies durant el període de preinscripció, que preveuen que l'alumne que faci trampes no podrà continuar al centre el curs següent.

La normativa que regula la preinscripció i matriculació per al pròxim curs, que començarà el 23 de març i finalitzarà el 3 d'abril, preveu l'expulsió de l'alumne que es descobreixi que ha fet trampes per poder obtenir una plaça tant si el frau és detectat abans com després d'iniciades les classes, ha informat la conselleria.

Fins ara, l'alumne només perdia la plaça si el frau era descobert abans d'iniciar-se el curs escolar.

Amb la nova regulació, l'estudiant que ha fet trampes podrà acabar el curs, en cas que es detecti el frau una vegada començades les classes, però perdrà la plaça per al curs següent, segons ha informat el departament d'Educació.

El Síndic de Greuges va tornar a constatar, en el seu últim informe del 2008, múltiples casos de fraus de famílies per poder elegir l'escola preferida en poblacions com Barcelona, Tarragona, Girona, Badalona, Cardedeu, Sabadell, Sant Joan Despí, Sant Adrià del Besòs, Cambrils, Cunit o Sant Quirze del Vallès.

Les irregularitats en el procés d'admissió a les escoles les realitzen en alguns casos els mateixos centres escolars, com és el cas d'un concertat de Premià de Dalt, segons denunciava aquesta institució.

La trampa més comú és el fals canvi de domicili -s'empadrona el nen a la casa dels avis o d'algun altre familiar que resideixi a prop de l'escola desitjada- per obtenir els 30 punts que s'atorguen per residir a la zona d'influència.

Altres irregularitats són declarar que el nen pateix alguna al·lèrgia o intolerància alimentària per aconseguir també punts extres.

Més d'un milió de places
El pròxim curs 2009-2010, els centres educatius públics i concertats de Catalunya oferiran una mica més d'un milió de places (1.009.020) en les etapes d'educació infantil de segon cicle (de 3 a 6 anys), primària i secundària obligatòria.

Aquesta quantitat suposa 15.805 places més que en el curs anterior, quan es van oferir 993.215 places, segons ha informat el departament d'Educació en un comunicat.

Del total de places, 254.950 són d'educació infantil de segon cicle; 462.350, d'educació primària; i 291.720, de secundària obligatòria.

L'etapa que més creix és l'educació primària (un 2,1%) per donar resposta a les necessitats d'escolarització que s'han produït els últims anys, a causa principalment de l'increment d'estudiants procedents de la immigració.

Per via telemàtica
La conselleria d'Educació posarà en marxa una prova pilot de sol·licitud d'escola per via telemàtica, encara que les famílies que hi optin de tota manera hauran de presentar la documentació de forma presencial.

La preinscripció per a infantil, primària i ESO es durà a terme entre el 23 de març i el 3 abril, mentre que la matrícula definitiva es formalitzarà del 8 al 12 de juny.

En els nivells de Batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i cicles artístics, la preinscripció es realitzarà de l'11 al 22 de maig, i la matriculació de l'1 al 7 de juliol.

En el cas dels cicles formatius de grau superior, les sol·licituds en la preinscripció hauran de presentar-se del 25 de maig al 5 de juny, i la matrícula es durà a terme de l'1 al 7 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.