Societat

Condemnen dos mossos per trencar el braç a un detingut a la comissaria de les Corts

La secció novena de l'Audiència de Barcelona ha condemnat dos agents dels Mossos d'Esquadra a sis mesos de presó cadascun per un delicte de lesions. El tribunal considera que els dos agents José Maria V.C. i Francesc Xavier N.C. van trencar a Aliou B. D., un ciutadà senegalès, l'húmer, que li va quedar partit en tres trossos, quan aquest estava detingut a la comissaria de les Corts per un suposat delicte de tràfic de drogues, el 26 d'abril del 2006.

Els agents van reduir el detingut quan es va posar agressiu dins de la cel·la. A banda de la pena de presó els condemnats hauran d'indemnitzar amb 111.729 euros la víctima, una quantitat que haurà de pagar la Generalitat com a responsable civil subsidiària. Els magistrats han absolt dos agents més per aquestes lesions al detingut.

La sentència indica que el detingut es va posar molt agressiu i alterat dins de la cel·la. Va cridar i va clavar cops contra els barrots de la garjola. Un dels imputats, el caporal, va anar a veure que passava i com que el detingut continuava molt agressiu, va demanar-li que es posés amb d'esquena per emmanillar-lo. El detingut no li va fer cas, i per això el caporal i els dos mossos condemnats van entrar a la cel·la per posar-li les manilles. La víctima va resistir-se, i quan els agents van intentar reduir-lo tots quatre van caure a terra.

El tribunal destaca que el caporal va aprofitar que el detingut estava a terra per posar-li les manilles, mentre els dos agents condemnats li pressionaven un braç, i un quart policia va subjectar-li les cames. La sentència destaca que els dos agents condemnats van aplicar força "de forma excessiva" sobre el braç del detingut, i que van "fer palanca". La víctima va patir el trencament de l'húmer quan un dels agents va fer força a l'espatlla i l'altre al braç, i per això l'os es va trencar en tres trossos. Tot i això, ningú se'n va adonar ja que el detingut va calmar-se i els policies van marxar de la cel·la.

No va ser fins una estona després que el detingut va tornar a queixar-se i el caporal va veure que tenia erosions als canells com a conseqüència de les manilles. Per això el van portar a un centre de salut, on van descobrir que també tenia fracturat l'ós húmer en tres trossos.

Els magistrats no consideren provada la versió que la víctima va donar en el judici, segons la qual deu agents van entrar a la cel·la, el van emmanillar bocaterrosa i van clavar-li "una pluja de cops" a l'esquena i al clatell.  A més, va dir que no podia "ni cridar" i que en un moment donat van separar-li el braç, el van girar i van donar-li un cop sec amb el peu.

El tribunal destaca que no hi ha cap evidència en el cos de la víctima d'haver patit tants cops, i assegura que és difícil que hi càpiguen deu agents en una cel·la. A més, també s'indica que segons els informes forenses el braç es va trencar per un efecte "palanca" i no per un cop sec, que hauria deixat marca. Per tot això s'ha absolt els quatre agents jutjats pel delicte de tortures i només es condemna dos dels imputats per lesions, provocades quan van voler ajudar els seus companys a posar les manilles al detingut. A banda de la pena de presó i pagar la indemnització, els agents estaran sis mesos inhabilitats per treballar com a policies.

De moment, com que la sentència no és ferma, el departament d'Interior ha obert expedient disciplinari als dos agents condemnats. Tanmateix, la conselleria mantindrà l'advocat al servei dels dos policies per si volen presentar un recurs contra aquesta sentència a una instància superior. L'instructor de l'expedient decidirà si el cos ha de prendre mesures cautelars, com suspendre de feina els condemnats o traslladar-los a una altra destinació.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.