Societat

Dos mossos, condemnats a mig any de presó i dos anys d'inhabilitació per maltractar un detingut

Un altre cop judicial per als Mossos d'Esquadra. La secció vuitena de l'Audiència de Barcelona ha condemnat dos agents de la comissaria de Ciutat Vella per un delicte contra la integritat moral i una falta de lesions, ja que considera provat que van vexar i bufetejar un jove detingut a la Barceloneta per una agressió que finalment no se li va imputar, ja que no es va donar credibilitat a les denunciants, dues turistes nord-americanes.

El tribunal condemna els dos policies, una dona i un home, a sis mesos de presó i dos anys d'inhabilitació professional pel delicte contra la integritat moral. Per la falta de lesions –l'arrestat que els va denunciar tenia policontusions i una contractura cervical–, els magistrats els imposen una multa de 450 euros.

Els fets es van produir l'u d'octubre de 2006 a la matinada. Els agents ara condemnats patrullaven per la zona i van ser requerits per atendre, al carrer del Judici, dues turistes nord-americanes, que asseguraven que quatre joves, un dels quals portava un ganivet,  les havien envoltat, els havien tocat el cul i els pits i els havien trencat la samarreta.

Quan acompanyaven les dues noies a la comissaria per presentar una denúncia per escrit, les víctimes van assenyalar tres joves que caminaven pel carrer Ginebra com a autors de l'agressió. Els agents van aturar el cotxe patrulla, van baixar del vehicle i van aturar els joves, però dos dels nois van poder escapar-se i no van ser localitzats tot i que un dels agents els va perseguir.

Mentre el seu company feia la persecució, l'altra agent va immobilitzar l'únic noi que havien pogut retenir. Segons la sentència, el va posar contra la paret, tot i que el jove insistia que s'estaven equivocant i que ell no havia fet res. Quan el policia que havia fet la persecució va tornar, va dir a l'arrestat: "tothom diu que ens equivoquem, tu et menjaràs una agressió sexual amb arma". Mentrestant, assegura la sentència, la mossa mantenia el detingut "fortament pressionat contra els barrots d'una finestra" que hi havia en una paret del carrer. Després li van posar les manilles i el van bufetejar. Quan el portaven cap al cotxe patrulla "amb brusquedat", va caure a terra i el mosso, diu el tribunal, li va clavar "diverses puntades de peu" amb "la intenció d'humiliar-lo".

El jove detingut va ser traslladat a la comissaria de Ciutat Vella, on va estar "en una cambra", "emmanillat i assegut a terra". Després va ser conduït al centre de detinguts de la comissaria de les Corts, d'on va sortir en llibertat al matí, sense que li arribessin a prendre declaració com a detingut, "a causa de l'actitud de les denunciants, desenfadada i poc seriosa en relació a la denúncia, i fent declaracions a comissaria que no s'ajustaven al que havien explicat als agents que havien intervingut en el cas al carrer", conclou la sentència.

Tot i considerar els fets provats, el tribunal rebaixa el plantejament del fiscal i aplica les penes més baixes possible, inferiors al que demanava l'acusació pública, que proposava nou mesos de presó, dos anys i tres mesos d'inhabilitació i una multa de 900 euros.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.