Societat

El virus desconegut

L’A/H1N1 ha mostrat una alta capacitat de transmissió entre humans lleus. Amb tot, la majoria dels casos no són greus

El virus A/H1N1 ha demostrat, fins ara, una capacitat de transmissió força elevada però, alhora, un nivell de virulència moderat. El doctor Albert Pahissa, cap del servei de malalties infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, i el director del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA), Mariano Domingo, aclareixen alguns conceptes al voltant del comportament d’aquest virus i de l’evolució de l’epidèmia.

Origen del virus
 Tot sembla indicar que l’A/H1N1 és un virus recombinat on hi ha fragments del genoma de virus de la grip porcina, aviària i humana. Aquest tipus de virus ja estan descrits i han circulat pel planeta en diverses ocasions amb anterioritat. N’hi ha que tenen més facilitat per saltar a les persones, però normalment la transmissió s’acaba aquí. Precisament, una diferència de l’A/H1N1 és la facilitat amb què es transmet entre humans.

Virulència moderada
Fins ara, tots els casos de malaltia observats –amb excepció de Mèxic– són benignes. De moment, els malalts sospitosos compleixen dos requisits: tenen símptomes respiratoris i han viatjat a Mèxic. Cap dels casos confirmats a l’Estat espanyol ha estat greu. D’altra banda, els tractaments s’han aplicat de forma molt precoç.

Morts només a Mèxic
De moment, només hi ha morts associades a aquesta grip a Mèxic. La causa no és clara, però podria ser que el brot inicial comencés al país asteca ja fa mesos i que no es prenguessin les mesures adequades. Per tant, es podrien haver produït molts més contagis que han passat desapercebuts. En no saber del cert quants afectats hi ha hagut, és difícil valorar si la xifra de morts sospitoses és, proporcionalment, molt elevada o, per contra, s’acostaria més a la mortalitat que causa la grip convencional.

Molts joves afectats
Entre els casos sospitosos hi ha molts joves de 20 a 35 anys. Una raó podria ser que la població d’aquestes edats no acostuma a vacunar-se de la grip. Com que tots els virus gripals són parents, podria ser que la vacuna contra la grip convencional oferís un cert nivell d’immunitat a la població vacunada. També cal tenir en compte que els joves viatgen més i, de moment, només s’estudien casos de persones que han anat a Mèxic.

Evolució de cara a l’estiu
Els virus gripals perden capacitat de supervivència i de reproducció amb la calor i caldria esperar el mateix de l’A/H1N1. L’augment de temperatures hauria de fer que l’epidèmia perdés força.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SERVEIS

Reforcen la Guàrdia Urbana de Tarragona amb 12 nous agents

Tarragona
La Jonquera

Autorització del parc eòlic Galatea, però només és administrtiva

La Jonquera
salut

Can Ruti elimina les arrítimes més freqüents de forma més segura

Badalona

El Pla de l’Estany posarà càmeres per detectar abocaments incontrolats

banyoles
SERVEIS

Reoberts tots els carrils de l’AP-7 després d’un matí molt complicat

Sant Cugat del Vallès

L’Ajuntament aprova el Pla Director d’Aigua

porqueres
SERVEIS

TMB vol tancar l’any amb un 25% de la flota de busos de zero emissions

BARCELONA
societat

Òmnium rebutja amnistiar els policies investigats per les càrregues de l’1-O

girona / aiguaviva
SERVEIS

Problemes en la reparació de la fuita d’aigua que afecta el Montsià

L’Aldea