Societat

'Esquellada' contra el mobbing rural

Societat

Els pagesos han dit prou. Prou a les intromissions a la seva feina, a l'abandonament de l'administració i a les queixes de la gent que no entén la seva feina com a principi i part indispensable de la cadena alimentària. Així, per a aquest dissabte ramaders del Ripollès han preparat una esquellada pel centre de Camprodon per denunciar el que consideren mobbing rural.

Així ho ha assegurat Joan Moret, president de l'associació de criadors d'eugues de muntanya del Ripollès i pagès de Llanars, que incentivat per un grup de joves de Camprodon, han decidit manifestar-se sota la pancarta Salvem el nostre territori, no al mobbing rural.

Denuncien que des de fa una dècada pateixen les queixes reiterades pel soroll de les esquelles que porta el seu bestiar per part de la gent que puja a la comarca els caps de setmana i de vacances, "perquè no poden dormir". Queixes que se sumen a les presentades contra el soroll de les campanes i dels cants dels galls, i de la transhumància per carretera, que també molesten els que gaudeixen d'una segona residència en zones rurals.

Aquest últim punt és un dels punts forts de la protesta. Els ramaders volen denunciar la desaparició dels passos ramaders, uns passos necessaris perquè els ramats pasturin i que des de l'administració "no s'han cuidat de cuidar-los" i han permès que s'hi edifiqués. Així, "és normal trobar al mig del camí, fàbriques, naus industrials i cadenes que delimiten propietats privades a llocs on fins ara eren passos pel bestiar", afirma Moret.

També denuncien que des dels ajuntaments no se'ls té en compte quan els fan passar per la carretera i per tant, els fa augmentar el recorregut de la pastura, obviant el perill que això suposa per a les bèsties i per als conductors dels vehicles. Denuncien també la quantitat d'instàncies i permisos que els demanen els Mossos d'Esquadra cada vegada que passen per una carretera i la poca flexibilitat per una feina "en què dos i dos no fan quatre". Moret afirma que si no van escortats pels Mossos els cotxes fan "moltes bestieses", els avancen, insulten i fan infraccions. "I no ho fan només els urbanites, també ho fa gent del poble", afirma sorprès.

Els manifestants també reclamen que l'administració reparteixi les ajudes de la Unió Europea "a aquells que ens llevem a les 7 del matí per fer la nostra feina" i no a tots els intermediaris que hi ha fins que el producte arriba a la botiga. "Encara estem venent els pollins al mateix preu que fa quaranta anys", afegeix Moret.

La marxa començarà a Camprodon aquest dissabte a les sis de la tarda, travessarà el centre del poble i arribarà fins a Llanars. Els ramaders aniran acompanyats d'eugues, vaques, i tractors i acabarà amb un berenar de xurrasco de pollí al mig del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Inicien l’enderrocament del convent de les carmelites descalces

girona
Societat

Mor Teresa San Román, excatedràtica d’antropologia social i cultural de la UAB

societat

Creen les figures dels futbolistes Lamine Yamal i de l’anglès Jude Bellingham

torroella de montgrí
societat

L’Ajuntament millora la zona infantil de Grup Sant Daniel

girona

Amnistien dos condemnats a 8 mesos de presó pels aldarulls postsentència

girona
medi ambient

SOS Costa Brava denuncia que han arrencat de nou les balises de la Cala Vedell

Mont-rAs

Els turistes hi deixen diners

Girona
Joan, Josep i Jordi Roca
Propietaris del Celler de Can Roca

"Som molt afortunats de fer el que fem"

Sant Julià de Ramis
Sant Esteve de Llémena

L’atac en una granja eleva la preocupació per la inseguretat

SANT ESTEVE DE LLÉMENA