Societat

Guerra del sindicat majoritari dels Mossos contra Saura

El departament d'Interior ha signat avui amb tots els sindicats del cos dels Mossos d'Esquadra, menys amb SAP-UGT, el nou pacte sindical, que actualitza el de 2004 per atorgar més alliberats i més recursos després de la culminació del desplegament a tot Catalunya i l'augment d'agents.

L'acord rubricat avui és fruit d'un llarg procés negociador, ple de tibantors durant més de deu mesos, que ha culminat amb el suport de tots els sindicats del cos, SPC-CAT, SME-CCOO i APESME, i el rebuig frontal de la central majoritària, SAP-UGT, que el considera un "intent de compra".

En una roda de premsa després de la firma de l'acord, el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha destacat que aquest nou pacte –que estarà vigent fins al 2011, quan se celebraran les noves eleccions sindicals– permetrà als sindicats treballar en millors condicions, ja que s'augmenten els alliberats, les subvencions i els recursos materials.

Aquest acord adapta la situació sindical dels Mossos al creixement experimentat des de l'anterior pacte, del 2004, ja que des d'aleshores han passat de 6.500 agents (8.200 si es tenen en compte els que es van llicenciar aquell any), a gairebé 15.000.

L'acord preveu augmentar un 36% els alliberats, que passen de 56 a 79, de manera que el SAP-UGT (que encara que no firmi l'acord se'n beneficiarà) passarà de 28 a 38 alliberats; l'SPC-CAT de 20 a 28; SME-CCOO de 6 a 9; i AFTIME (que agrupa facultatius i tècnics), de 0 a 2; mentre que APESME (d'alts càrrecs), es quedarà amb l'únic que tenia fins ara.

A més, les ajudes econòmiques destinades als sindicats dels Mossos passaran de 182.000 euros a 250.000, i aquests disposaran d'una seu a Barcelona i de despatxos a Tarragona, Lleida i Girona.

Boada ha recordat que les negociacions es van iniciar el juny de l'any passat i que fins i tot a principi de març es va arribar a un acord verbal amb tots els sindicats per signar el pacte el 31 de març.

No obstant això, després dels incidents per les càrregues contra alumnes anti-Bolonya, del 18 de març, el SAP-UGT, segons Boada, va anunciar que no signaria el pacte: ho va comunicar el 24 de març.

En canvi, en un comunicat, el SAP-UGT, que és la central majoritària, amb 9.000 afiliats dels 14.150 agents del cos, ha denunciat avui que la firma del pacte suposa un "intent desesperat" per part d'Interior d'"escenificar un clima laboral idíl·lic i fals".

SAP-UGT també s'ha queixat que la resta de sindicats hagin acceptat un increment de subvencions i d'alliberats "a canvi de no criticar la gestió de Joan Saura" al capdavant de la conselleria.

Per contra, tant David José (SPC-CAT) com Toni Lara (CCOO-SME), han assegurat en la roda de premsa al costat de Boada que el pacte recull millores perquè els sindicats puguin fer amb més recursos humans i materials la seva tasca i que el SAP-UGT havia exigit que el pacte comportés també un increment de la retribució per als alliberats, la qual cosa finalment no es recull a l'acord.

Els sindicats dels Mossos han evidenciat en els últims mesos diversos enfrontaments, com quan SAP-UGT va convocar en solitari el mes de febrer passat una concentració per demanar la dimissió de Joan Saura, mentre que la resta de sindicats el van criticar per dur a terme una "campanya de desgast" contra el conseller a causa d'unes "estranyes maniobres polítiques".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El govern de la Bisbal afirma que ha començat “a fer el tomb” a la ciutat

la bisbal d’empordà
MEDI AMBIENT

Comencen els contactes per la nova estratègia conjunta pel litoral del Maresme

Mataró

Vic reclama que també es “relaxin” les restriccions per la sequera a Osona

Vic

El sindicat USPAC acusa Interior de “treure’s les puces de sobre” en el cas de Girona

girona
SOCIETAT

Manresa inaugura la comissaria conjunta de Mossos i Policia Local al centre

Manresa

S’amplia a 51 espais la xarxa de refugis climàtics per aquest estiu

girona

Més de cinc milions de fons europeus per reformar l’Hospital de Berga

Berga
estat espanyol

L’Audiencia Nacional cita com a testimoni en el cas Koldo Javier Hidalgo

barcelona

Barcelona podria cobrir el 90% del consum elèctric amb plaques solars

Barcelona