Societat

Els Mossos tampoc informen Saura quan hi ha secret de sumari

Tant el conseller d'Interior com Joaquim Nadal insisteixen que el govern no va amagar cap informació de la investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan. Tots dos mantenen que la policia no explica res al seu cap polític fins que no ho permet el jutjat 

El govern no va amagar cap informació sobre la investigació correcta de l'incendi d'Horta de Sant Joan perquè, senzillament, no tenia ni idea que l'afer encara s'estava investigant. Aquesta és la tesi que aquest dimarts han insistit a defensar el conseller d'Interior, Joan Saura, i el de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que ha actuat de portaveu de l'executiu després de la reunió setmanal.

Saura, en dues entrevistes radiofòniques concedides en mitja hora de diferència, ha explicat que fins al 7 de gener –dia en què es van produir les detencions de Lorenzo Forner i Josep Antoni Paz i dos dies abans que es fes públic– no va saber que els Mossos anaven darrere dels dos sospitosos d'haver provocat el foc que va matar cinc bombers. De la mateixa manera que els Agents Rurals, segons Medi Ambient, no havien informat Baltasar de l'informe de l'Agència Meteorològica Estatal que qüestionava la tesi del llamp, els Mossos no van explicar a Saura que vigilaven Forner i Paz.

Per això no va ser fins al dijous 7 de gener, dia dels arrestos i de la confessió de Forner, que els comandaments de la policia el van posar al cas. Francesc Baltasar, segons assegura el mateix conseller de Medi Ambient, encara va estar dos dies més sense saber que la seva teoria del llamp havia quedat fulminada. No en va saber res fins que el dissabte la notícia es va escampar a través dels mitjans de comunicació.

Nadal ha avalat aquestes explicacions aquest migdia. "Els Mossos, quan actuen com a policia judicial, no informen els seus caps polítics d'una investigació sota secret de sumari, sinó que informen el jutge" que dirigeix la investigació, ha puntualitzat.  També ha defensat la "transparència" del govern en tot aquest cas quan ha estat possible.

Pel que fa a Baltasar, el conseller de Política Territorial considera que va informar inicialment d'unes "conclusions provisionals immediates que ara s'ha vist que eren un error", en referència a la tesi del llamp que el 14 de juliol va caure sobre un arbre i que, segons el primer informe dels Agents Rurals, va generar una combustió latent de sis dies que finalment va esclatar el 20 de juliol. "S'ha reconegut que era un error i s'ha de manat disculpes, i els Mossos, un cos de la Generalitat, van continuar la investigació", ha sentenciat Nadal.

Segons el conseller portaveu de la setmana, el govern ha abordat aquest afer en la reunió d'avui només per ratificar "la confiança en el cos de bombers, altíssimament especialitzat", per ratificar la confiança en Saura i Baltasar –després que l'oposició en demanés la dimissió o la destitució ahir– i per remarcar la transparència amb què s'ha actuat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PORTBOU

Estabilitzen un foc forestal provocat per un cotxe que s’ha incendiat a l’N-260

PORTBOU
medi ambient

El termòmetre supera els 41° al Priorat i l’Ebre

barcelona
Medi Ambient

Peixos morts al Besòs pel vessament de químics de l’incendi de Polinyà

Santa Coloma de Gramenet
Medi Ambient

La platja del Fòrum, tancada per l’arribada d’aigües d’extinció del foc de Polinyà

Sant Adrià de Besòs

Reobre oficialment l’Arqueoparc Coves de Serinyà

serinyà
Societat

Activat el Pla Alfa per risc molt alt d’incendi a 13 comarques

Barcelona

Barcelona dedica un parc a l’activista antifeixista Neus Català

Barcelona
Societat

Els Mossos aixequen 92 actes d’infracció en pisos turístics

Barcelona

L’episodi de sequera ha causat la mort de 2.000 arbres

Barcelona