Societat

Perquè el català no desparegui de la universitat

Enmig del procés d'adaptació dels sistema universitari a l'Espai Europeu d'Educació Superior neix una iniciativa, Estudiantspelcatalà.cat, perquè el català continuï estant present a les universitats catalanes i es compleixi el reglament que estableix l'Estatut en aquesta matèria

Enmig del procés d'adaptació dels sistema universitari a l'Espai Europeu d'Educació Superior neix una iniciativa, Estudiantspelcatalà.cat, perquè el català continuï estant present a les universitats catalanes i es compleixi el reglament que estableix l'Estatut en aquesta matèria.

La iniciativa sorgeix després de l'incompliment parcial de l'acord del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) del mes de juny de 2008, pel qual es demana el Nivell C de català al professorat fix de nova contractació de les universitats catalanes.

Aquest incompliment se suma al reiterat de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i la llei d'universitats de Catalunya 1/2003 en matèria de llengües. Així, els fundadors de la plataforma, juntament amb els principals sindicats d'estudiants i les entitats en defensa de la llengua, han redactat un manifest on demanen per una banda el compliment de les anteriors disposicions legals i que s'estableixi, per tant, un marc jurídic regulador de l'ús del català a l'ensenyament universitari.

També demanen que es garanteixi el coneixement suficient de la llengua catalana per part del professorat fix i un coneixement passiu dels professors visitants, i que s'incentivi la publicació de material didàctic i recerca en llengua catalana, entre altres qüestions.

Compten amb 440 adhesions, entre les quals hi ha escriptors com Matthew Tree i Maria Mercè Roca, també diputada al Parlament per ERC, i polítics de l'hemicicle com Jordi Cuminal (CiU), Pere Aragonès (ERC) i Toni Castellà (CiU).

La iniciativa és de la Plataforma Universitària pel Català (PUC), una associació estudiantil nascuda el 2005 a la universitat Pompeu Fabra amb l'objectiu de promocionar la llengua i la cultura catalanes en l'àmbit universitari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.