Societat

Camps elimina classes en català per fer-les en anglès

Alacant perd un dels deu centres que fins ara feia l’ensenyament en valencià

La Generalitat Valenciana està decidida a generalitzar –o almenys a experimentar– l’ús de l’anglès en el seu sistema educatiu al preu que sigui. El preu ja s’ha fixat en els tres centres on l’any que ve es posarà a prova el sistema plurilingüe –80% anglès, 10% català, 10% castellà– i no és altre que eliminar línies en valencià de les escoles públiques Sanchís Yago de Castelló, Número 9 d’Alzira i Costa Blanca d’Alacant.

El cas és especialment greu a la ciutat alacantina, on només 10 de 57 centres públics ofereixen ensenyament en la llengua pròpia del país i el curs vinent n’hi haurà un de menys.

L’experiment de la conselleria d’Educació, que no obstant compta amb l’aprovació dels respectius consells escolars dels tres centres, ja ha rebut les crítiques de la plataforma Escola Valenciana, que ha denunciat la instauració de “col·legis britànics”. A través del seu gerent, Àngel Martí, ha manifestat que el govern valencià “sacrifica un programa lingüístic (el programa d’immersió progressiva en valencià) que està donant excel·lents resultats amb l’únic objectiu de continuar amb la propaganda política sense rigor del seu programa experimental plurilingüe”.

Campanya de rebuig
El pla de Camps afectarà inicialment només una seixantena d’alumnes d’infantil i primària del total de 427.000 matriculats, però l’objectiu de la Generalitat Valenciana és estendre’l a tot el País Valencià. Per mostrar el seu rebuig al pla, Escola Valenciana, que ha qualificat la iniciativa de “cortina de fum”, ha presentat aquesta setmana una campanya anomenada Missatges pel plurilingüisme. Obri la porta a les llengües, adreçada a Francisco Camps.

L’Escola Valenciana vol reclamar al president un tomb en la seva política educativa tot fent-li arribar missatges a través de 70.000 postals editades especialment per a l’ocasió, a més de correus electrònics i escrits al Facebook. L’entitat cívica ja va presentar a la conselleria d’Educació el mes de desembre passat el seu Pla per l’Escola Plurilingüe, que tenia el suport de 207 centres escolars, l’STEPV, CCOOPV, ADIDE-PV i FAPA València, però que va ser rebutjat pel govern valencià que, al seu torn, tampoc ha volgut consensuar el seu.

Segons els crítics, la proposta de Camps implicaria que, per ser mínimament efectiva, tots els professors generalistes (uns 21 mestres per centre) estiguessin altament capacitats en anglès, la qual cosa suposa 20.000 mestres nous completament trilingües.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.