Societat

Hereu es mobilitza perquè el canvi a la Diagonal no fracassi

L'Ajuntament instal·larà 108 punts de votació presencial als 73 barris de la ciutat. La majoria s'ubicaran als equipaments municipals

Qui no participi en la consulta sobre la reforma de l'avinguda de la Diagonal que es farà entre el 10 i el 16 de maig serà perquè no voldrà. A banda del vot per internet, l'Ajuntament de Barcelona instal·larà fins a 108 punts de votació electrònica presencial als 73 barris perquè els poc més d'1,4 milions de barcelonins amb dret a vot puguin triar entre les tres opcions proposades: bulevard, rambla o cap de les dues. Aquest gran desplegament es complementarà amb 80.641 avisos que es penjaran a totes les escales per informar dels punts més pròxims per votar.

L'única diferència entre participar per internet i fer-ho en persona serà l'horari. Qui triï la primera opció podrà votar entre les deu del matí del dia 10 de maig i les deu del matí del 16. Si s'opta per fer-ho presencialment, l'últim dia per votar serà el dia 15 de maig, fins a les nou del vespre. L'escrutini es farà el diumenge 16 en unes dues hores.

En la consulta que ERC va posar com a condició per recolzar el pla d'actuació municipal i el pressupost i que tants maldecaps està donant a l'alcalde, Jordi Hereu, hi podran participar finalment 1.414.783 persones majors de 16 anys i empadronades a Barcelona el 31 de desembre del 2009. D'aquests, 25.324 votants són joves d'entre 16 i 18 anys, i 250.000 votants més són immigrants.

La majoria dels punts de votació s'ubicaran en equipaments municipals, com centres cívics, poliesportius, mercats i seus de districte. Només cinc seran exteriors i s'instal·laran en llocs estratègics amb gran afluència de públic, com el Portal de l'Àngel, els Jardinets de Gràcia, els centres comercials de les Glòries i La Maquinista i el Palau de Pedralbes. A la iniciativa també s'hi afegiran dues entitats: la Fundació ONCE i la Casa Àsia.

En un intent d'engrescar els ciutadans i evitar que la iniciativa acabi en fracàs, Hereu va deixar clar ahir que aquesta votació "serà com qualsevol altra elecció". La diferència és que no hi haurà ni urnes ni paperetes perquè el vot serà electrònic. A més, 564 persones, la majoria voluntàries, vetllaran perquè el procés -que es blindarà contra els atacs dels hackers- es faci correctament.

En clau de plebiscit
Mentrestant, des de l'oposició continuen plovent les garrotades, en interpretar que el bipartit té la mirada posada en les eleccions de l'any que ve i ha convertit la consulta de la Diagonal en un plebiscit. El president del grup municipal de CiU -amb qui Hereu va pactar la tercera opció per desbloquejar la consulta- va acusar Hereu de "partidisme" i va criticar que es gasti uns 3 milions d'euros.

A les crítiques de Trias s'hi va afegir el president del grup popular. Alberto Fernández Díaz va titllar Hereu d'"alcalde anunci" i va criticar el cost de la consulta ciutadana, perquè considera que "es fa en benefici de l'alcalde, no de la ciutat". Tot i això, Fernández es va mostrar confiat que quan s'afronti la reforma de la Diagonal "Hereu ja no governarà".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.