Societat

Hereu i Trias es juguen el futur a la Diagonal

El PSC i CiU es mobilitzen per la consulta perquè veuen inevitable fer una lectura política del resultat. S'inicia la fase clau de la campanya mediàtica

Quan el dia 16 de maig a les dues de la tarda es tanquin les urnes electròniques de la consulta de la Diagonal (les urnes dels 108 punts presencials ja s'hauran segellat el dia anterior), l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president del grup municipal de CiU, Xavier Trias, creuaran els dits a favor de les opcions A o B en el cas del primer i a favor de l'opció C en el cas del segon.

Tant Hereu com Trias estaran a un any vista de les eleccions municipals més ajustades de la història recent a la ciutat, que se celebraran a finals de maig del 2011, i a cap dels dos, ni als seus principals col·laboradors, els passa per alt que del resultat de la consulta de la Diagonal -en la qual tots dos han jugat molt fort- se n'extraurà una lectura política i en clau d'assaig electoral. Si guanya la reforma de bulevard o la de rambla, Trias patirà un fort revés en la seva cursa aparentment imparable cap a l'alcaldia. Però si guanya l'opció C Hereu estarà poc menys que sentenciat, en una evolució que les enquestes municipals també han detectat. L'última oficial, com a mostra, reflectia un empat tècnic entre els dos candidats.

Fins ara, en els primers dies de precampanya, el PSC i CiU han estat temperats en els seus missatges, però ja s'han produït alguns enfrontaments en la comissió de seguiment i garanties del procés electoral. CiU havia posat aquesta setmana en dubte la seguretat del procés de votació electrònica i va demanar autorització per desplegar interventors als punts de votació presencial.

Pantalles amb la A i la B

La funció d'aquests interventors serà la clàssica de qualsevol procés electoral, sobretot en el recompte final, però també vol contrarestar qualsevol efecte participatiu tendenciós a favor de les opcions que avala l'Ajuntament que puguin fer els 114 informadors (fins i tot patinadors) que han estat contractats per explicar la consulta a les portes de cadascun dels 108 punts de votació.

Aquest cap de setmana ja s'han pogut veure en 154 pantalles de cinema els anuncis a favor de les opcions A i B, que també es desplegaran amb més intensitat en marquesines i opis publicitaris al carrer, de la mateixa manera que les banderoles obviaven l'opció C. Als punts de votació hi haurà audiovisuals que explicaran només les opcions A i B en pantalles de plasma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.