Societat

Un terrassenc víctima d'una estafa de 20 milions de dòlars

Hauria comprat bonus falsos suposadament emesos per la Reserva Federal dels Estats Units d'Amèrica l'any 1934

Els Mossos d'Esquadra han detectat una xarxa que es dedica a estafar empresaris assegurant-los que poseeixen monedes, bitllets i bonus emesos per la Reserva Federal dels Estats Units l'any 1934. Els estafadors els venen maletins suposadament plens d'aquests dólars afirmant que podran cobrar-los a les entitats bancàries.

Els agents de la Policia de la Generalitat han interceptat tres maletins que contenien bonus, bitllets i moneda falsificada per valor de setze bilions cinc-cents vuitanta mil milions de dòlars. Els maletins amb la moneda falsificada han estat recuperats quan intentaven ser cobrats per part del representant d'una empresa dedicada a realitzar grans operacions comercials.

La investigació es va iniciar a finals dels mes de març de 2009 quan un dels investigats, un veí de Terrassa de 60 anys, es va adreçar a diferents entitats bancàries de Terrassa i Barcelona per tal d'informar-se i cobrar una sèrie de bonus per un valor de 20 milions de dòlars.

Posteriorment, els mateixos investigadors van localitzar un empresari de Marbella, de 57 anys, que disposava de dos maletins més. L'individu va explicar que la persona amb qui havia contactat li havia assegurat que a l'interior d'un dels maletins hi havia 16 bilions de dòlars mentre que l'altre contenia fins a 1'5 trilions de dòlars.

Finalment va resultar que tot i que un dels maletins efectivament contenia 16 bilions de dòlars en diversos tipus de paper moneda, tots ells falsificats, l'altre només contenia cartolines de color blau, tot i que l'empresari ho desconeixia perquè ni tan sols l'havia obert per comprovar el seu contingut.

Aquestes dues persones, que en un principi no havien sospitat estar sent víctimes d'una estafa, actuaven en nom d'un empresari anglès ubicat a Eivissa. Aquest home havia adquirit els maletins als estafadors a través mitjançant uns intermediaris originaris de Manila.

L'estafa de Morgenthaus

Aquest és el nom que se li ha donat a l'operació, ja que els estafadors asseguren que els bonus, bitllets i monedes daten del 1934, any en que el Secretari del Tresor dels EUA era Henry Morgenthaus.

Els estafadors es posen en contacte amb les seves víctimes amb una posada en escena molt acurada i estudiada i majoritàriament busquen empresaris amb important liquidesa econòmica.

Asseguren a les víctimes que disposen de documents i valors de la Reserva Federal dels Estats Units d'Amèrica corresponents a l'any 1934, presumptament localitzats a l'interior d'unes caixes que van ser enviades a zones properes al Japó a finals de la II Guerra Mundial.

Els estafadors entreguen els maletins a les seves víctimes a canvi de grans sumes de diners. Les víctimes les adquireixen convençuts que aquestes contenen importants quantitats de dòlars en bonus i bitllets de centenars de milers d'euros dels anys 30 que podran acabar cobrant, encara que no sigui en la seva totalitat, en un període de temps no massa llunyà. El que desconeixen és que el departament del Tresor d'Amèrica mai va emetre valors d'aquestes elevades quantitats.

Les caixes estan perfectament elaborades i fins i tot els maletins i el paper utilitzat estan envellits per tal de donar un aparença creïble als estafats. Els maletins i les caixes contenen certificats de garantia, monedes daurades, microfilms, bons i falsos bitllets de 100.000 dolars, els quals només van ser emesos pel Tresor Americà per ús interbancari.

Els investigadors sospiten que hi ha diversos empresaris arreu de Catalunya que poden ser víctimes d'aquesta estafa i que guarden maletins similars a casa seva, convençuts que aquests tenen un elevat valor econòmic. És per aquest motiu que els mossos recomanen que totes aquelles persones que s'hagin vist involucrades en un cas similar el posin en coneixement de la Policia de la Generalitat.

La investigació continua oberta i es treballa per identificar i detenir els responsables d'aquesta estafa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

El 70% de la llars amb infants malbarata aliments habitualment

Barcelona
societat

Intensifiquen els controls per evitar que la gent deixi la brossa fora dels contenidors

girona
societat

Inicien l’enderrocament del convent de les carmelites descalces

girona
Societat

Mor Teresa San Román, excatedràtica d’antropologia social i cultural de la UAB

societat

Creen les figures dels futbolistes Lamine Yamal i de l’anglès Jude Bellingham

torroella de montgrí
societat

L’Ajuntament millora la zona infantil de Grup Sant Daniel

girona

Amnistien dos condemnats a 8 mesos de presó pels aldarulls postsentència

girona
medi ambient

SOS Costa Brava denuncia que han arrencat de nou les balises de la Cala Vedell

Mont-rAs

Els turistes hi deixen diners

Girona