Societat

L’Estat garanteix vacuna per al 60% de la població

El ministeri de Sanitat amplia la reserva, que inicialment era del 40% | Els malalts crònics, les embarassades i el personal sanitari i d’emergències seran els grups de risc | Els menors de 14 anys no rebran atenció prioritària

La reserva de vacunes per prevenir la grip nova inclourà el 60 per cent de la població. El ministeri de Sanitat ha decidit ampliar el dipòsit de vacunes després que en un primer moment l’executiu espanyol limités l’administració del medicament al 40% de la ciutadania. “Hi haurà vacuna per a tothom que la necessiti”, va proclamar ahir la ministra Trinidad Jiménez envoltada dels consellers de Sanitat de tots els territoris que van aprovar per unanimitat els plans per prevenir i combatre l’epidèmia que s’espera que arribi amb força a la tardor.

Malgrat els missatges de tranquil·litat que les institucions han llançat per evitar una psicosi col·lectiva davant la grip, l’executiu central s’ha volgut curar en salut i ampliar el nombre de beneficiaris de la vacuna. Darrere aquesta decisió de l’Estat s’hi amaga, però, la pressió exercida pel PP, que ha jugat a deixar en evidència l’executiu socialista perquè des d’un primer moment s’ha negat a disposar de vacunes per a tota la població.

Factura als territoris
Això sí, l’Estat avançarà els diners per la compra dels medicaments, però finalment seran els territoris els que es faran càrrec de la factura. Pagui qui pagui, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ahir va arribar a assegurar que una de les causes que justificaran més pressió fiscal serà la de poder cobrir les despeses de la grip nova.

De moment, ahir es van definir el que es consideren grups de risc. Un cop s’homologui la vacuna els primers a rebre-la seran les dones embarassades, els malalts crònics i el personal sanitari i d’emergències (cossos policials, bombers i Protecció Civil). Aquests col·lectius representen entre el 15 i el 20 per cent de la població total i, de fet, la ministra no descartava ahir ampliar el nombre de col·lectius prioritaris.

Finalment, no s’han considerat grup de risc els menors de 14 anys, encara que sí que rebran la vacuna els malalts crònics a partir de 6 mesos. Tot i que fa unes setmanes Jiménez apuntava que els nens serien també població prioritària, ahir subratllava que els informes demostren que en la major part dels casos els afectats d’aquest col·lectiu per la grip nova presenten quadres força lleus.

Grip estacional
El Consell Interterritorial de Salut va decidir també, en la línia del que va anunciar Catalunya la setmana passada, avançar el calendari de vacunació de la grip estacional, que aquest any es farà entre la segona quinzena de setembre i la primera setmana d’octubre.

El calendari escolar no s'altera
El Consell Interterritorial de Salut va decidir no alterar el calendari d’inici del curs escolar per la grip nova. Els estudiants s’incorporaran a les aules segons el que ja s’hagi establert en tots els territoris i només Navarra va precisar que l’ingrés es farà de manera esglaonada, però per qüestions acadèmiques i organitzatives, en cap cas sanitàries. Així ho traslladarà avui la ministra de Sanitat al ministre d’Educació, Ángel Gabilondo, que té previst reunir-se amb els consellers per avaluar els possibles efectes de la grip i les decisions que es prendran en el supòsit que s’estengui l’epidèmia.

Ara per ara, el ministre, però, no sembla partidari d’aplicar el sistema francès de tancar una aula quan es produeixin tres contagis. Per la seva banda, la consellera de Sanitat, Marina Geli, va manifestar ahir que els serveis catalans s’estan preparant per disposar del material i personal adequat de cara a la tardor tot constatant que des que es va conèixer el virus s’ha detectat que la gravetat és més alta en pacients amb insuficiència respiratòria aguda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.