Societat

Interior vol evitar que es construexi en àrees de risc

El secretari general de la conselleria, Joan Boada, anuncia que prepara un protocol que permeti determinar les àrees on cal marcar el perímetre de seguretat perquè s'hi poden produir fuites químiques o nuclears o inundacions sobtades

El departament d'Interior pretén incidir en els plans d'urbanisme que afectin zones de risc químic, nuclear, de transport de mercaderies perilloses i d'inundacions ràpides, per evitar que es construeixi en un perímetre de seguretat on no hi hauria temps d'aplicar plans d'emergència.

Així ho ha anunciat el secretari general d'Interior, Joan Boada, que ha explicat que la direcció general de Protecció Civil de la Generalitat està treballant en l'elaboració dels criteris a aplicar en els plans d'urbanisme per crear un "cercle de seguretat" que suposi no construir on no hi hauria temps material d'aplicar plans d'emergència.

Boada assegura que s'estudiarà cas per cas i que aquests criteris de seguretat s'aplicaran en zones on hi hagi un risc químic -tant per a instal·lacions on es manipulen substàncies perilloses com en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril-, i on hi hagi risc nuclear i d'inundacions ràpides.

L'aplicació d'aquests criteris de seguretat ja està recollida a la llei de Protecció Civil de Catalunya, vigent des del 1997, que remarca la necessitat que la legislació urbanística i la planificació territorial adoptin mesures de prevenció de riscos per minimitzar l'impacte de les possibles emergències.

No obstant això, segons Boada, aquest punt de la llei no s'ha aplicat durant tots aquests anys, pel que ara estan elaborant uns criteris bàsics per crear aquests perímetres de seguretat.

D'aquesta forma, a partir d'ara s'elaboraran, cas per cas, informes sobre l'anàlisi de risc i l'afectació d'accidents químics, nuclears o inundacions ràpides, per influir en els plans d'urbanisme i evitar que es pugui construir una determinada distància d'una zona de risc en la qual no existeix temps material per aplicar els plans d'emergència.

Per exemple, es prohibiria edificar en zones de risc d'incident químic on no hi hauria materialment el mínim temps de reacció indispensable per activar els plans d'emergència i confinar els veïns en cas d'un núvol tòxic o on una riuada imprevista podria endur-se per davant un habitatge sense temps a una ràpida evacuació.

La pretensió d'Interior és que es puguin fer excepcions en funció de les mesures de prevenció que s'adoptin, com la instal·lació de detectors de núvols tòxics o barreres de protecció en casos d'explosió.

En tots els casos, l'aplicació d'aquests criteris es portarà a la pràctica amb els nous plans d'urbanisme, però mai amb les edificacions ja construïdes, segons Boada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Alfonso García
Amo de la taverna Casa Alfonso de Barcelona, que celebra els 90 anys

“Tenim clients que venen amb els seus néts que ja havien vingut amb els avis”

Barcelona
Santiago Agrelo
Franciscà. Arquebisbe emèrit de Tànger

“L’evangeli no es pot compaginar amb el rebuig de l’immigrant”

Barcelona
Societat

Denuncien Albiol per haver donat dades d’un home sense sostre

Badalona
SOCIETAT

Palafolls tancarà la comissaria algunes nits aquest mes per acumulació de baixes dels agents

Palafolls
SOCIETAT

Entra en servei el telefèric de la Vall Fosca fins al 30 de setembre

Torre de Capdella
SOCIETAT

El Maresme busca quaranta mentors per a joves tutelats i extutelats

Mataró

Insparya, la millor clínica de trasplantament capil·lar arriba a Barcelona

El TSJC obliga Cerdanyola a tramitar la segregació de Bellaterra

Cerdanyola del Vallès
gastronomia

Obre la gelateria d’Albert Adrià a la Rambla

Barcelona