Societat

El centre de recerca sobre l'Alzheimer s'obrirà el 2012

El projecte de la Fundació Pasqual Maragall costarà 70 milions d'euros. L'institut se situa al peu de l'Hotel Vela. BarcelonaBeta aplegarà investigació, prevenció i tractament

El centre de recerca, diagnòstic i assistència de la malaltia d'Alzheimer que promou la Fundació Pasqual Maragall s'instal·larà finalment a la plaça de la Rosa dels Vents de Barcelona, a l'extrem sud de la Barceloneta i al peu de l'Hotel W (Hotel Vela).

El projecte té un pressupost de 70 milions d'euros -que els promotors esperen aconseguir amb aportacions privades i públiques- i la seva primera fase començarà a funcionar a finals del 2012, segons les dades facilitades ahir en l'acte de presentació presidit per José Montilla, president de la Generalitat; Trinidad Jiménez, ministra de Sanitat, i Pasqual Maragall, president de la fundació que porta el seu nom. El nou centre disposarà d'una superfície de 30.000 metres quadrats, en un edifici que en principi havia de ser destinat a oficines.

Jordi Camí, director de la Fundació Pasqual Maragall, va recordar ahir que l'increment de l'esperança de vida que es registra en les societats desenvolupades porta associat un nombre més alt de persones afectades per malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer. Aquesta situació justifica una iniciativa com BarcelonaBeta, que pretén sumar l'esforç de tots els agents socials per lluitar contra la malaltia i donar assistència als afectats.

El nou centre se centrarà en quatre grans àrees: la recerca científica, amb la contractació d'especialistes de solvència internacional, el desenvolupament de productes o tractaments, l'assistència de dia a persones afectades i la diagnosi.

En aquest últim apartat, Jordi Camí va avançar que un dels projectes és crear un grup molt ampli de persones que facilitin dades sobre la seva salut al llarg del temps, de forma que es puguin estudiar les possibles causes i l'evolució de les malalties neurodegeneratives.

Centre privat i públic
Un dels aspectes més singulars de BarcelonaBeta és que principalment es finançarà amb donatius o aportacions privades, tot i també tindrà concerts econòmics amb diferents administracions. A banda de les accions de mecenatge tradicionals, la Fundació Pasqual Maragall està desenvolupant noves fórmules d'ajuda privada. En aquest sentit, el pròxim dia 28 el govern central declararà el 2011 l'Any de la Malaltia d'Alzheimer, una actuació que aportarà desgravacions fiscals a les ajudes privades a centres com el BarcelonaBeta.

El president José Montilla va destacar que un projecte de l'abast de BarcelonaBeta "s'ha pogut posar en marxa perquè una persona com Pasqual Maragall l'ha impulsat", i va fer referència, entre altres qüestions, a la difícil situació econòmica general.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.