Societat

Més de la meitat dels jutges d'instrucció de Barcelona demanen al degà que dimiteixi

Regadera està acusat d'un delicte de violència domèstica per una baralla amb la seva dona. Serà jutjat al setembre i podria perdre la condició de magistrat si és condemant als nou mesos de presó que demana el fiscal

Més de la meitat dels 33 jutges d'instrucció de Barcelona han signat una carta dirigida al jutge degà, José Manuel Regadera, per demanar-li la seva "immediata dimissió" davant la situació processal en que està embolicat per maltractar presumptament la seva dona.

La carta està firmada per 18 dels 33 jutges d'instrucció de Barcelona, que consideren necessari que Regadera abandoni el seu càrrec "per la defensa del principi de transparència que la societat demanda", segons consta en l'escrit.

Regadera, que és degà dels jutjats de Barcelona des de fa un any, serà jutjat el mes de setembre vinent juntament a la seva dona per la baralla que presumptament van mantenir al seu domicili familiar la nit del passat 2 d'abril i que va desembocar en denúncies encreuades per maltractament.

Davant la seva decisió de mantenir-se en el càrrec malgrat aquella imputació, un grup de jutges d'instrucció de Barcelona ha busca adhesions en la seva jurisdicció durant els últims dies per exigir la dimissió del degà, "després d'haver esperat un temps més que prudencial perquè prengués la decisió per iniciativa pròpia", segons la carta.

Per als signants, que destaquen el seu més "profund respecte" a la presumpció d'innocència que empara tot ciutadà", la situació processal de José Manuel Regadera i l'àmplia transcendència mediàtica de la seva imputació "comprometen greument la seva funció representativa dels jutges d'aquesta ciutat".

Per aquest motiu, diu la carta, es veuen "obligats a demanar la seva immediata decisió en ares a la defensa del principi de transparència que la societat demanda i els que signen [el text] defensen".

Regadera, que ha rebut la carta dels seus companys aquest dijous, ha assegurat que ha obert un "període de reflexió" sobre la seva continuïtat perquè l'opinió dels signants, malgrat no ser majoritària entre els jutges de Barcelona, sí que és "important".

El degà s'exposa a perdre la seva condició de jutge si, com sol·licita la fiscalia, és condemnat a nou mesos de presó per un delicte de lesions en l'àmbit domèstic.

José Manuel Regadera, que durant dotze anys va dirigir el jutjat de primera instància número 21 de Barcelona, va ser elegit jutge degà el mes de març de 2008 per la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM), en imposar-se en una segona volta, per un sol vot de diferència, a la seva predecessora, Maria Sanahuja, de Jutges per la Democràcia (JD).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.