Societat

"Em deien que callés, que no digués que no era pas un llamp"

Lluís Gil, veí d'Horta i pastor de professió, denuncia pressions dels agents rurals perquè no desmentís Baltasar

Lluís Gil, veí d'Horta de Sant Joan i pastor de professió, ha assegurat aquest matí al Parlament que alguns agents rurals el van pressionar perquè no desmentís la tesi del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, negant que la causa de l'incendi on van morir 5 bombers fos un llamp.

Abans de la compareixença de Baltasar al Parlament, dies després d'haver fet pública la tesi del llamp, un agent rural d'Horta va pressionar el veí, que va ser dels primers a arribar a l'inici real del foc. "Em deien si anava en contra d'ells. Em deien que callés i que no digués més això (que no era un llamp). Que no sabia el que em deia", ha explicat als diputats visiblement enfadat. Es dóna la circumstància que els Agents Rurals depenen de la conselleria de Medi Ambient.

Gil, que va demanar declarar davant dels Agents Rurals repetides vegades sense èxit, va col·laborar amb les feines d'extinció el primer dia, abans de la tràgica mort dels bombers. Ha assegurat que alguns efectius li van assegurar el dia que es va produir la tragèdia, a les 11 del matí, que l'incendi estava controlat. Ha acusat en aquest sentit els comandaments de "descoordinació", i que el dia de la mort dels bombers al matí "hi havia molt poca activitat aèria".

La declaració d'aquest veí ha provocat moments durs amb la republicana Patrícia Gomà i l'ecosocialista Daniel Pi. La primera ha criticat la participació de veïns sense prou coneixements en l'extinció del foc. "Vostè faria el mateix si se li anés a cremar la casa!!", ha replicat Gil gairebé a punt de plorar. El diputat d'ICV ha fet un interrogatori contundent en defensa de Baltasar i el comandament dels bombers. "¿Vostè sap el que estaven fent els comandaments, quan parla de relaxació?", ha remarcat.

El diputat socialista David Pérez, en canvi, ha reconegut davant d'un veí que personalment el sorprenia la tesi de Baltasar que la causa del foc fos un llamp caigut 6 dies abans.

Els veïns no s'han posat d'acord sobre si el vent no va créixer de forma espectacular fins al vespre del 21 de juliol, quan ja s'havia produït la tragèdia amb la mort de 5 bombers. El director del Museu Picasso d'Horta, Salvador Carbó, ha insistit especialment que al migdia el vent ja era excepcional i aixecava teules. Per a altres veïns, però, això s'ha d'emmarcar en una certa normalitat tenint en compte les garbinades típiques als Ports.

A més a més, Salvador Carbó també ha presentat en la seva compareixença un estudi fet per un veí del poble que "ja avisava l'any 1985 que al massís dels Ports hi hauria més incendis". El veí ha volgut destacar la importància que el mal estat del bosc va jugar en el fatal desenllaç.

Fèlix González, inspector en cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre, que no va estar a peu de foc durant l'incendi, ha fet més tard una explicació tècnica. Al seu entendre, no hi va haver descoordinació, es van prendre les decisions correctes, i els comandaments no van estar absents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.