Societat

Quart dia sense llum i amb incertesa

40 municipis continuen en apagada total o parcial. Endesa i Interior discrepen sobre quants usuaris continuen afectats. La companyia parla de 20.000 abonats, però el govern parla de 30.000 implicats. Més de 700 operaris treballen en la reparació de les línies

Quaranta municipis de les comarques gironines, segons l'última informació facilitada pel director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, continuen sense llum per quart dia consecutiu arran de la nevada. Fecsa-Endesa, que dóna les dades segons les pòlisses que tenen donades d'alta, parla de 20.000 abonats. I un abonat tant pot correspondre a un apartament on viu una persona sola, a la casa d'una família nombrosa, a una torre de telefonia on no hi viu ningú –però que si no funciona genera problemes en l'ús del telèfon– o a un hotel ple d'avis de l'Imserso, com passa aquests dies a Lloret de Mar.

A més, l'apagada és total en alguns municipis i parcial en d'altres, de manera que sumar els habitants de cada població tampoc dóna la xifra correcta d'afectats. En la seva última compareixença, Mora ha utilitzat la xifra de 30.000 persones com a càlcul estimatiu del departament d'Interior, però tampoc s'ha mostrat segur que la dada sigui fiable. "Tenint en compte que hi ha 40 municipis afectats, molts dels quals amb més de mil habitants, potser hi ha uns 30.000 abonats afectats, però no tenim el cens d'abonats", ha argumentat en una explicació confusa a preguntes dels mitjans de comunicació en una compareixença retransmesa per televisió.

La companyia ni confirma ni desmenteix cap estimació, i insisteix que és un càlcul molt difícil de fer, especialment per a Fecsa-Endesa, que no té les dades del padró d'habitants sinó tan sols una llista d'abonats. Per l'empresa, l'únic que és clar és que hi ha un "triangle crític" format per les poblacions de Tordera, Girona i Bellcaire d'Empordà com a vèrtexs: des d'aquests punts fins a la costa hi ha el territori afectat.

Més de 200 generadors i n'hi ha per setmanes
Pel que fa a les previsions, també hi ha matisos. Segons el responsable de Protecció Civil, "la companyia s'ha compromès a tornar la llum pràcticament a la totalitat dels afectats avui mateix". Els portaveus de Fecsa-Endesa, en canvi, mantenen que avui "es farà el màxim possible", sense més concrecions. I la prova que no hi ha cap garantia que l'episodi es tanqui aquest dijous són els 163 generadors que la mateixa companyia ja ha distribuït i la seixantena més que afegirà en les pròximes hores. "Són per donar subministrament als clients sensibles, com ara centres sanitaris, comissaries de policia, presons i altres serveis bàsics, però els clients domèstics que depenguin de la mateixa línia també se'n beneficien", aclareix la companyia.

I els generadors, a més, estaran durant setmanes en aquests punts, ja que encara que es restableixi el servei en les pròximes hores, es farà "en precari". "S'estan fent reparacions d'emergència, amb by-pass i altres solucions, però després s'hauran d'arreglar les línies definitivament, i hi pot haver talls momentanis", explica un portaveu de l'elèctrica.  El problema és que "les torres elèctriques es van doblegar com si fossin de mantega pel pes de la neu", rematen.

Treballen en les tasques de reparació un total de 200 tècnics en les línies d'alta tensió i 542 en la de mitjana tensió.

Mala comunicació entre Endesa i el govern
De les paraules de Josep Ramon Mora  també es deixen entreveure tensions d'Interior amb la companyia pel que la conselleria considera falta d'informació. Tot i tenir una persona dedicada íntegrament a enviar correus electrònics i a trucar a l'empresa, en un contacte "continu", ara mateix Protecció Civil no té "la informació que cal d'Endesa pel que fa a la programació precisa per a les properes 24 hores". I la companyia al·lega que "l'estan elaborant".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.