Societat

Les negociacions per a l'alliberament dels cooperants catalans són en una "fase final", segons el govern

"No sabem el que pot durar", ha explicat la viceconsellera d'Afers Exteriors i Cooperació, Roser Clavell

Els governs, les organitzacions internacionals i els serveis d'intel·ligència segueixen treballant per aconseguir l'alliberament dels dos cooperants catalans que encara resten segrestats en mans d'Al Qaida del Magrib Islàmic (AQMI) al nord de Mali, Albert Vilalta i Roque Pascual. La negociació és en una "fase final, però no sabem el que pot durar", ha explicat la viceconsellera d'Afers Exteriors i Cooperació, Roser Clavell. La "discreció" segueix sent una màxima, en un moment en què els països del Sàhara i el Sahel han acordat no cedir a les exigències d'Al Qaida per alliberar els presos occidentals retinguts al nord de l'Àfrica.

El govern català segueix tenint contactes amb l'Estat espanyol, que lidera les negociacions. "Hem estat informats del que havíem i podíem en tot moment i seguirem amb la tònica de discreció i prudència perquè hi ha dues vides en joc i perquè les especulacions fan molt de mal a les famílies i interfereixen en la negociació", ha explicat Clavell. "No en puc parlar més", hi ha afegit.

De la seva banda, els països del Sahel i el Sàhara van acordar aquest dimarts en una cimera inèdita celebrada a Argèlia que no negociaran amb Al Qaida. "L'intercanvi de presos per ostatges o el pagament econòmic a canvi de la posada en llibertat d'occidental no es tornaran a produir", va dir el ministre d'Exteriors d'Argèlia, Murad Medelci. En la trobada hi van participar els ministres d'Exteriors d'Argèlia, Mali, Mauritània, Líbia, Níger, Burkina Faso i el Txad.

D'aquesta manera, els ministres feien un toc d'atenció a Mali, a qui acusen de cedir a les exigències dels terroristes per aconseguir l'alliberament del francès Pierre Camatte. Tot i els esforços del president malià, Amadou Toumani Touré, finalment la posada en llibertat de la catalana Alícia Gámez va ser possible gràcies a la intervenció de negociadors de Burkina Faso.

Mentrestant, Al Qaida del Magrib Islàmic va advertir el 13 de març en un comunicat que "mentre els musulmans innocents pateixin, els espanyols no viuran en pau". Els terroristes, que encara mantenen retinguts els cooperants catalans, deien en el document que les autoritats espanyoles són els seus "enemics" per participar com aliats en l'OTAN i en les guerres de l'Iraq i l'Afganistan. En un comunicat fet públic només un dia abans, Al Qaida va difondre les primeres imatges dels catalans segrestats, juntament amb un comunicat en què exigien "la satisfacció de les seves demandes" com a condició per garantir la seguretat dels ostatges.

Els terroristes van alliberar l'altra cooperant catalana que estava retinguda, Alícia Gámez, el passat 10 de març. Ella, Roque Pascual i Albert Vilalta, tots tres membres de Barcelona Acció Solidària, van ser segrestats el 29 de novembre a Mauritània mentre participaven en la caravana solidària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.