Societat

El PP atia a Espanya el debat identitari pels toros i els socialistes defugen la confrontació amb Catalunya

València i Múrcia imiten la iniciativa de Madrid de declarar les corrides bé d'interès cultural, mentre les autonomies del PSOE consideren indubtable que són un símbol espanyol

El Partit Popular està aprofitant el debat que se segueix al Parlament de Catalunya sobre la prohibició de les corrides de toros per impulsar un debat identitari. Després que dijous el govern de la Comunitat de Madrid va iniciar el tràmit per declarar els toros bé d'interès cultural, l'executiu valencià de Francisco Camps ha imitat la mesura. Per l'altra banda, diversos dirigents del PSOE han manifestat públicament el seu suport als toros, però defuig qualsevol debat de confrontació amb Catalunya.

La Generalitat Valenciana s'ha afegit a la iniciativa de Madrid pel valor que els bous tenen com a senyal d'identitat del poble valencià i, també, per evitar la utilització de "la festa nacional com un motiu més de rebuig del que és espanyol". El conseller de Governació valencià, Serafín Castellano, ha precisat que la declaració de bé protegit també inclourà els bous al carrer, per protegir-los. El govern de Múrcia, també de signe del PP, s'ha afegit a la iniciativa perquè "l'afició a la tauromàquia té a Múrcia un dels seus feus més consolidats", com fan palès cada any el gran nombre de festes que s'hi organitzen, ha afirmat la portaveu María Pedro Reverte.

Francisco Granados, conseller de Presidència de Madrid, ha afirmat aquest divendres que la iniciativa de promoure la declaració dels toros com a bé d'interès cultural no implicarà un increment de la inversió de l'executiu en la promoció de les corrides."Nosaltres ja donem suport a la festa nacional amb nombroses subvencions recollides a la plaça de Las Ventas, que es destinen en gran part a celebracions en molts municipis i també a l'escola de Tauromàquia".

En terreny electoral
Mentrestant, a Andalusia el PP i el Partit Andalusista instaran el Consell Audiovisual d'Andalusia a manifestar el seu suport als toros i a demanar un increment de temps dedicat a aquest espectacle en els informatius i la programació general. La proposta demana treure els toros d"horaris clandestins" de la programació, "més quan són atacats per grupuscles totalitzants i refractaris a la llibertat d'elecció dels qui ho consideren un patrimoni cultural d'Espanya, França, Portugal i Llatinoamèrica", diu la proposta dels dos grups.

El conseller de Governació de la Junta d'Andalusia, Luis Pizarro, ha afirmat que "ningú no dubta que els toros són un bé patrimonial de tots els espanyols" i, per tant, ha afegit que "no té cap sentit" que quan el Parlament català està debatent la ILP contra les corrides, que confia que "no sigui aprovada", "s'intenti utilitzar la confrontació aprofitant el debat" contra Catalunya.

La secretària d'organització del PSOE, Leire Pajín, ha criticat la iniciativa d'Esperanza Aguirre de declarar les corrides de toros com un bé d'interès cultural, que el president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, ha decidit imitar. Leire Pajín ha afirmat que la presidenta de la Comunitat de Madrid "es posa a una banda la montera i per l'altra redueix les festes de toros" i ha rebutjat la demagògia. Pel que fa al president valencià, la número tres del PSOE ha afirmat que "a molts ciutadans de la Comunitat Valenciana els agradaria que Camps protegís especialment la Sanitat pública i l'Educació, i els ordinadors que avui no tenen els nens per falta de visió política i miopia".

Activitat econòmica
L'al·legat més clarificador l'ha donat el president de la Junta d'Extremadura, que ha manifestat la seva defensa dels toros no per motius cultuals, sinó perquè són una activitat econòmica que dóna feina. Fernández Vara ha recordat que a Extremadura hi ha més de cent ramaderies de braus "Si algú no ho entén -ha afegit- que vagi al meu poble –Olivenza– aquest cap de setmana i comprovi el que mou la festa dels toros en creixement, en riquesa i en manteniment de l'ecosistema".

Per la seva banda, el secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida, ha afirmat que els toros són "un ali-cient turístic interessant" per als estrangers que visiten Espanya, tot i que també comprèn les opinions contràries.

El president de Castella-La Manxa, José María Barreda, per la seva banda, ha declarat que els polítics han de "tenir la festa en pau i deixar la festa en pau", deixant clar, però, que ell està a favor de les corrides de toros. Barreda ha fet ostensible la seva posició favorable a l'espectacle taurí acceptant una invitació de l'alcalde de Caudete a presenciar una corrida en la "magnífica" plaça modernista de la població, però ha evitat fer cap desqualificació dels partidaris de l'avolició.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

Controlat l’incendi de Foradada-Baldomar, que ha afectat unes 21 hectàrees

Foradada

Campanya ’A la feina, fem salut. Pugem escales!’, a l’Hospital de Figueres i el Bernat Jaume

FIGUERES

Carles Duarte dona exemplars únics de Víctor Català a l’arxiu municipal

L’ESCALA
SOCIETAT

En marxa a Barcelona les obres per ampliar la xarxa d’aigua freàtica

Barcelona
Rafael Antonín, ‘Rafuel’
Cuiner ‘influencer’. Ha obert el restaurant Casa Rafuel

“La cuina comença al mercat; jo hi vaig cada matí”

Barcelona

Mig mil·lenni creuant el Ter

Bescanó
turisme

Dinou hotels catalans ja tenen les claus de la Guia Michelin

Barcelona
RECERCA

Cinc alumnes de la UPC analitzaran els trens europeus

Barcelona
SOCIETAT

La Sagrada Família incorpora la IA en la gestió de les seves visites

Barcelona