Societat

Moratinos anuncia que s'està rastrejant Mauritània per "terra i aire" amb l'ajut de la Guàrdia Civil

El ministre espanyol d'Exteriors admet que el mateix president del país africà considera que el segrest de tres cooperants catalans pot ser obra d'un grup magribí vinculat a Al-Qaida

Els investigadors de la policia mauritana estan rastrejant per "terra i aire" la zona on aquest diumenge van ser segrestats tres cooperants catalans de la caravana Barcelona Acció Solidària, i la Guàrdia Civil, que ja té efectius al país africà per al control de les pasteres, hi col·labora amb avions i helicòpters de reconeixement.

Ho ha anunciat el ministre espanyol d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, des d'Estoril, en una compareixença de premsa retransmesa per televisió després de la primera sessió de la Cimera Iberoamericana que s'hi celebra.

Segons Moratinos, Espanya ja ha iniciat "les gestions per resoldre el cas" i tant el president de Mauritània com el de Mali, país fronterer, ja han organitzat un dispositiu per localitzar i controlar els segrestadors. Mali ha acordat expressament que les autoritats mauritanes puguin entrar al seu país, si cal, per perseguir-los. "La zona és complicada perquè és el desert, però s'ha establert un dispositiu per evitar que els segrestadors fugin a un altre país amb els segrestats", ha dit el ministre.

Per ara, "no hi ha hagut cap reivindicació ni cap contacte", de manera que encara no se sap del cert qui ha segrestat els empresaris Roque Pasqual i Albert Vilalta i la funcionària de la conselleria de Justícia Alícia Gámez. "Pot ser que precisament el dispositiu de seguretat hagi dificultat fins ara el contacte", ha admès Moratinos.

Sobre la possible autoria dels fets, que el mateix ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha relacionat amb Al-Qaida, Moratinos adverteix que encara no hi ha cap dada contrastada. "No hi ha cap reivindicació i per tant no es pot afirmar res amb rotunditat. Però és cert que el mateix president de Mauritània ens ha explicat que, pel rastre que va deixar el vehicle dels segrestadors a la sorra, tot apunta que podria ser de l'Al-Qaida del Magrib islàmic", ha matisat.

El ministre també ha assegurat que les autoritats espanyoles estan en contacte amb les famílies dels tres segrestats, i que la resta dels integrants de la caravana són, sans i estalvis, a Nouakchott, la capital de Mauritània, que era la ciutat on es dirigien quan l'últim vehicle va ser assaltat i els seus ocupants segrestats, ahir al vespre.

Moratinos, la vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, i el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, formen el gabinet de crisi que seguirà el cas per intentar-lo resoldre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.