Societat

Les víctimes de l'A330 reben un homenatge a Notre Dame

La Força Aèria brasilera localitza noves restes de l'avió d'Air France desaparegut

La catedral de Notre Dame de París ha estat aquest dimecres a la tarda l'escenari d'una cerimònia religiosa organitzada per a les famílies de les víctimes de l'Airbus 330 d'Air France que es va precipitar a l'Atlàntic diumenge passat. El president francès, Nicolas Sarkozy, ha arribat a la plaça de la catedral passades les 16.00 hores acompanyat de la seva dona, Carla Bruni.

Amb els membres del Govern en ple i diverses personalitats polítiques, el cap de l'Estat francès ha saludat les autoritats religioses abans d'entrar a l'església.

La cerimònia ha estat oficiada conjuntament pel cardenal André Vingt-Trois, arquebisbe de París; Haïm Korsia, Gran Rabí; Mohammad Moussaoui, president del Consell francès de culte musulmà; Emmanuel, president de l'Assemblea de bisbes ortodoxos de França i el pastor Claude Baty. S'han utilitzat tres llengues, el francès, el portuguès i el llatí

Organitzada a iniciativa d'Air France, ha estat el cor de l'aerolínia qui ha interpretat els extractes dels Rèquiem de Duruflé i Verdi, el Dona nobis pacem de Mendelssohn i una coral de Bach. Pilots d'Air France d'uniforme han llegit un fragment del Llibre de les Lamentacions de Jeremies i un emotiu poema del brasiler Ademar de Barros titulat Passos a la sorra.

Els familiars i amics han portat fins a l'altar una espelma encesa, símbol dels 228 desapareguts. Una hora abans que comencés la cerimònia nombrosos curiosos s'aproximaven a la catedral com a mostra de solidaritat amb els familiars dels viatjers del fatídic vol AF447.

L'Elisi i els edificis oficials tenen avui la bandera a mitja asta i el president Sarkozy rebrà a les famílies en els pròxims dies, probablement el dilluns 9 de juny. Mentrestant, el cap de la Diplomàcia francesa, Bernard Kouchner, viatjarà al Brasil per representar el Govern francès a les cerimònies d'homenatge de les víctimes brasileres de l'A330.

Localitzades noves restes

D'altra banda, la Força Aèria Brasilera (FAB) ha informat aquest dimecres que ha localitzat més restes de l'aparell. A més, fins a la zona on s'han produït les troballes s'estan dirigint ja vaixells de la Marina brasilera, que s'espera que arribin al vespre per recollir les restes de l'Airbus 330-200.

"La nit no ha passat en blanc, s'han trobat més restes", ha declarat a Reuters un oficial de la FAB, que ha afirmat que no podia donar més detalls. Les noves restes han estat trobades durant la matinada i no s'han localitzat cossos.

Durant la nit, una aeronau dotada amb un radar de recerca ha pentinat l'àrea i, a la matinada, tres Hèrcules C130 han anat cap a la zona en què s'han detectat les restes, entre elles un seient d'avió, trossos metàl·lics i no metàl·lics, oli i querosè.

Cinc vaixells de la Marina es dirigien a la zona, on s'esperava que el primer en arribar fos el patruller 'Grajaú', a les 18.00 hora de Brasília (23.00 hora catalana). Anteriorment s'havia previst que el patruller arribés al seu destí a les 16.00 hores d'Espanya, però la Marina ha dit que les condicions climàtiques adverses reduïen la seva velocitat.

Les restes han estat trobades en una zona on el llit de l'oceà està a una profunditat de 2.500 a 3.000 metres, segons va informar ahir el ministre de Defensa, Nelson Jobim, cosa que fa molt difícil trobar les caixes negres de l'Airbus, claus per determinar les causes del desastre.

A més, tres vaixells mercants, dos holandesos i un francès, estan des d'ahir a la tarda al lloc de les troballes, pròxim als illots brasilers de Sao Pedro i San Paulo, col·laborant en les recerques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.