Societat

El govern obre línies d'ajut als afectats pels talls elèctrics de la nevada del 8 de març

L'executiu es compromet a vetllar perquè les empreses restableixin i garanteixin el subministrament davant la imminència de la temporada turística i demanen la inclusió del desastre en la llei estatal de mesures urgents

El govern de la Generalitat ha obert línies d'ajut als afectats per la nevada i el tall de subministrament elèctric del 8 de març i s'ha compromès a ser exigent amb les companyies elèctriques pel restabliment del servei i a garantir el seu funcionament davant la imminència de les vacances de Setmana Santa i la seva repercussió sobre el turisme. El govern ha decidit acollir-se a la llei estatal 3/2010 de mesures urgents per pal·liar el resultat d'incendis forestals i altres catàstrofes naturals per aplicar ajudes a empreses i persones afectades. Alhora, l'executiu constata que "Endesa està complint amb endarreriment les inversions a què s'havia compromès" sobre el territori i que la MAT hauria pal·liat però no impedit la magnitud de l'avaria. "La MAT no hauria estat excusa per a la caiguda de la línia de mitja i baixa", ha reconegut el conseller Joaquim Nadal

El govern de la Generalitat, a través dels consellers de Política Territorial, Joaquim Nadal, i de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha anunciat l'obertura de línies d'ajuts per als afectats per la nevada i l'apagada elèctrica, tot i que no ha concretat la procedència d'aquests recursos. Per la seva banda, el titular de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha anunciat també ajuts per a plans d'ocupació destinats a la neteja de brancada i arbres caiguts arran de la nevada per prevenir incendis forestals de cara a la campanya d'estiu.

Nadal ha explicat, a més, que el president José Montilla els havia informat d'una conversació amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, abans de la reunió de l'executiu, en què el mandatari espanyol s'ha compromès a incloure Catalunya en la previsió de la llei 3/2010 de mesures urgents per pal·liar el resultat d'incendis forestals i altres catàstrofes naturals, tot i que la nevada del 8 de març és anterior a la publicació de la normativa en el BOE, i per tant a la seva entrada en vigor.

Nadal ha informat que el govern havia mostrat la seva sintonia amb el manifest dels alcaldes, i en especial per la "fallada de comunicació" en relació al món local durant aquells dies. "El món local té raó de reclamar la màxima atenció i col·laboració", ha afegit, tot i remarcar que la principal queixa dels municipis ha estat adreçada a les companyies elèctriques. En el mateix to del manifests dels alcaldes, Nadal s'ha desfet en elogis pel comportament exemplar de particulars, empreses, entitats i institucions davant l'episodi de la nevada.

El govern, conscient que hi ha preocupació en els ajuntaments i en el món econòmic per la imminència de la campanya turística de Setmana Santa i d'estiu, ha manifestat el compromís de l'executiu de vetllar per la seguretat del subministrament elèctric. "Som conscients que la xarxa s'ha refet, però de forma provisional", ha manifestat Nadal. La unanimitat de les crítiques dels alcaldes i la provisionalitat de les reparacions a la xarxa obliguen, segons el titular de Política Territorial el govern "a obligar i exigir a les companyies elèctriques de restablir i sobretot assegurar el subministrament, i a tenir alternatives previstes, si cal mantenint els generadors" per prevenir qualsevol incidència com la que van patir diumenge diverses poblacions de la Costa Brava.

Després de reclamar que no es relativitzi la importància de la nevada del 8 de març, Nadal ha reconegut que Endesa "està complint amb endarreriment les inversions que s'havia compromès", però ha anunciat que el conseller d'Economia, Antoni Castells, es reunirà amb les elèctriques i que "el govern serà molt exigent i implacable en el compliment de la llei" aprovada pel Parlament arran de l'apagada de Barcelona de 2007.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha anunciat ajuts per a la retirada de fusta i llenya de les 120.000 hectàrees afectades per la nevada. Segons Baltasar, la proximitat de la temporada d'estiu fa necessari "intervenir amb contundència, rapidesa i eficàcia" i el govern ho farà amb plans d'ocupació destinats als ajuntaments per facilitar la neteja de les àrees forestals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.