Societat

Haití es desespera

Els ciutadans ronden pels carrers sense saber on anar i comencen els saquejos als magatzems d'aliments de l'ONU. La destrucció de les poques infraestructures que hi havia al país dificulta la distribució de l'ajut internacional

“És difícil estar viu aquí.” Ho assegura des d'Haití, tres dies després del terratrèmol, el periodista de la BBC a Haití, Carel Pedre. Un altre periodista, el nord-americà Ansel Herz, ha indicat que hi ha nens, ara orfes, que no han menjat “en un, dos o tres dies” i que “no hi ha un esforç massiu visible als carrers”. Segons ha explicat el periodista, “no hi ha lloc on comprar menjar” i “és una situació molt dura”.

La situació és que milers de persones han passat la tercera nit al ras després del terratrèmol que ha destruït més de 300.000 habitatges i que, tot i que tones d'ajuda humanitària ja han començat a arribar, la falta d'infraestructures i xarxa de comunicacions, sumades a la inseguretat, fan molt difícil el seu repartiment.

Dificultats per ajudar
Concretament, degut al fet que el port marítim ha quedat inoperatiu, l'aire és l'única via d'entrada d'ajuda a l'illa. En aquest sentit, Cuba ha acordat amb els EUA que els avions nord-americans amb reforços puguin sobrevolar l'espai aeri cubà, per fer més ràpid el trajecte. Tanmateix, només una de les pistes de l'aeroport està intacta, els aparells de contro per regular el trànsit aeri estan malmesos i els avions carregats d'ajuda humanitària aterren amb comptagotes.

Els haitians segueixen rondant pels carrers amb por de tornar a entrar als edificis i el portaveu de la missió de les Nacions Unides, David Wimhurst, ha alertat de que “la situació és cada cop més tensa”. I és que centenars de persones han de fer cua per rebre aigua potable, raccionada, ha explicat un enviat especial de la BBC, Andy Gallacher. De la mateixa manera, els aliments comencen a ser escassos. Gallacher continua explicant que "els hospitals estan desbordats” i que falten metges perquè “molts d'ells van morir en el terratrèmol o estan buscant les seves famílies”.

La ràbia creix i comença el pillatge als magatzems de l'ONU
Per tot això, Gallacher ha alertat de que “fins ara, el sentiment general ha sigut de paciència, però la ràbia està creixent i la població se sent cada cop més frustrada”. De fet, la portaveu del Programa d'Aliments de l'ONU, Emilia Casella, ha apuntat que s'han produït pillatges als magatzems de l'organisme. El fotògraf de la revista Time, Shaul Schwartz, ha explicat que alguns carrers estat tallats per ciutadans que han muntat barricades aixecades amb runa i cadàvers. “Encaca no veiem cap ajuda estrangera”, ha declarat la directora de l'hotel Le Plaza, a Port-au-Prince. “Si l'ajuda no arriba aviat, això empitjorarà”, ha alertat.

Segons la portaveu de l'ONU “la gent està cada cop més furiosa” i, degut al fet que la policia haitiana pràcticament ha desaparegut, la seguretat depèn en gran mesura dels 3.000 soldats de la força internacional. En aquest context, s'espera l'arribada aquest divendres dels més de 5.00 soldats nord-americans. De moment, ja ha arribat el portaavions americà Carl Vinson a la costa i, segons el comandant de la flota, Ron Flanders, s'han enviat “dos helicòpters a Port-au-Prince carregats amb aliments i subministraments mèdics”.

La Creu Roja ha comunicat que el número de morts pot arribar als 50.000. L'ONU, per la seva banda, ha assegurat que en alguns barris de Port-au-Prince la destrucció és del 50% i que també han resultat afectades greument les poblacions properes a la capital, com Carrefour i Jacmel.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BANYOLES

Impulsen un manifest perquè el Monestir de Sant Esteve passi a ser de la ciutat

BANYOLES
sanitat

L’OMS declara l'mpox emergència internacional de salut pública

barcelona
meteorologia

Protecció Civil manté l’alerta per pluges, que poden ser localment intenses

Barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

Inundacions en el dia més plujós des del temporal Glòria

CASSÀ DE LA SELVA

Més de 150 visualitzacions en els continguts de la nova app “Platges i litoral”

palafrugell
successos

Detingut a Lleida per l’estafa de l’estampeta

Lleida
medi ambient

La tempesta tropical Ernesto provoca fortes pluges a Puerto Rico

barcelona
política

Eduard Rivas s’acomiada de l’alcaldia d’Esparreguera

Esparreguera
PALAMÓS / CASSÀ DE LA SELVA

Naturalistes de Girona presenta al·legacions a diversos projectes de la demarcació

CASSÀ DE LA SELVA / PALAMÓS