Societat

Més de 3 milions de damnificats

El president, René Préval, ha anunciat que ja s'han enterrat 7.000 persones en fosses comunes. Tres dies després del sisme, l'ajuda arriba amb comptagotes i la prioritat continua sent el rescat dels milers de supervivents que segueixen sota la runa

Més de tres milions de damnificats pel terratrèmol, als quals se sumen milers de morts i milers de desapareguts. És l'últim balanç de la Creu Roja haitiana tres dies després que el sisme de 7 graus de l'escala de Richter sacsegés l'illa caribenya.

Ttot i que la comunitat internacional s'ha abocat en l'enviament d'ajuda tant de material com de personal de rescat, el cert és que aquesta ajuda arriba amb comptagotes.

De fet, alguns testimonis han indicat que els supervivents al terratrèmol estan organitzant barricades amb els cadàvers en senyal de protesta pel retard en l'arribada d'ajuda humanitària al país.

Les dades són esfereïdores i els relats que des d'allà arriben, colpidors. "La ciutat és morta. Una part de l'illa, destruïda. A l'angoixa de la gent s'hi afegeix el fet que no funciona cap sistema de comunicació. No sabem res de la família, dels amics, dels col·laboradors", relata la crònica de l'únic diari digital d'Haití, Haiti Press Network.

Les dades corroboren l'escenari. El president, René Préval, ha anunciat que ja s'han enterrat 7.000 persones en fosses comunes, i la Creu Roja ha estimat que hi ha entre 45.000 i 50.000 morts,

De fet, la potència del terratrèmol ha estat equiparada -segons els càlculs del professor de geofísica de la Gran Bretanya Roger Searle- a 35 vegades l'energia destructiva de la bomba atòmica llançada sobre Hiroshima.

"Ningú ho sap amb exactitud, ningú pot confirmar una xifra. La nostra organització creu que han mort entre 45.000 i 50.000 persones. També creiem que hi ha tres milions de persones afectades a tot el país, ferides o sense llar", ha dit Victor Jackson, un coordinador adjunt nacional de la Creu Roja haitiana.

Només a l'interior i l'exterior del dipòsit de cadàvers de l'Hospital General de Port-au-Prince s'amuntegaven aquest dijous un mínim de 1.500 cossos, mentre segueixen arribant a bord de vehicles més cadàvers de les víctimes que va deixar el terratrèmol de dimarts al país, segons ha relatat el director del centre, Guy LaRoche.

Per la seva banda, el coordinador d'acció humanitària d'Oxfam Internacional a Haití, Cedric Perus, ha explicat que "hi ha cossos per tota la ciutat". "No hi ha lloc per posar-los, de manera que les persones els emboliquen en llençols o en cartró amb l'esperança que les autoritats passin a recollir-los. També hi ha cadàvers a l'entrada d'alguns hospitals".

Segons ha indicat Oxfam Internacional, tots els hospitals són plens i només un continua en disposició de rebre més ferits, de manera que la capacitat del sistema de salut és ara mateix extremadament limitada. D'altra banda, Perus ha denunciat que "la situació de seguretat va empitjorant i a la nit és molt perillós sortir". "Hi ha saquejos per tot arreu i alguns mercats han estat assaltats", ha subratllat.

Segons Oxfam, els primers càlculs aproximats estimen que el 10% de les cases a la ciutat han estat destruïdes, i això afectaria en principi unes 200.000 persones. La destrucció ha afectat sobretot unes 15 àrees en què han caigut el 70% de les cases. A la zona de l'epicentre del terratrèmol, al costat del barri de barraques de Carrefour, es calcula que el sisme hagi destrossat el 90% de les cases.

La magnitud del desastre, però, s'atribueix, en part, al dèficit de recursos que tenia el país.

L'ajuda d'Obama
Un dels països que més ajuda està oferint és els Estats Units. El seu president, Barack Obama, ha assegurat que els haitians "no seran abandonats, ni oblidats". Els Estats Units i la resta del món "estan amb vosaltres", ha afegit.

En aquest sentit ha subratllat que "un dels majors esforços d'assistència en la història recent" està de camí cap a Haití, i alhora ha anunciat ajuda per valor de 100 milions de dòlars, que augmentarà durant el pròxim any.

Per la seva banda, el Fons Monetari Internacional (FMI) aportarà de manera immediata 100 milions de dòlars (69 milions d'euros) a l'ajuda d'emergència a Haití, segons ha anunciat el director gerent de la institució, Dominique Strauss-Kahn, que ha precisat que treballa en coordinació amb altres agències internacionals per mobilitzar l'assistència "tan ràpid com sigui possible".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
sanitat

L’OMS declara el mpox emergència internacional de salut pública

barcelona
meteorologia

Protecció Civil manté l’alerta per pluges, que poden ser localment intenses

Barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

El dia més plujós des del temporal Glòria

CASSÀ DE LA SELVA

Més de 150 visualitzacions en els continguts de la nova app “Platges i litoral”

palafrugell
successos

Detingut a Lleida per l’estafa de l’estampeta

Lleida
medi ambient

La tempesta tropical Ernesto provoca fortes pluges a Puerto Rico

barcelona
política

Eduard Rivas s’acomiada de l’alcaldia d’Esparreguera

Esparreguera
PALAMÓS / CASSÀ DE LA SELVA

Naturalistes de Girona presenta al·legacions a diversos projectes de la demarcació

CASSÀ DE LA SELVA / PALAMÓS

L'ajuntament inverteix prop de 200.000 d’euros en millores en els centres escolars

lloret de mar