Societat

Catalunya envia a Haití dotze tones de material d'aixopluc valorat en 200.000 euros

L'ajuda compromesa per la comunitat internacional ha començat a arribar des dels països més propers. Ja ha marxat cap a l'illa un equip del SEM i divendres sortirà un avió des del Prat amb la càrrega humanitària

La capital d'Haití, Port-au-Prince, és la zona més afectada pel sisme, de grau 7 de l'escala de Richter, que segons el primer balanç provisional del govern ha provocat més de 100.000 víctimes mortals, milers de desapareguts i tres milions d'afectats.

Els primers periodistes que han arribat a la zona descriuen un escenari dantesc, i per això diversos governs i ONGs han començat a mobilitzar ajuda humanitària, i entre ells Catalunya.

Així, aquest dijous s'han reunit a la seu de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) el Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència, una vintena d'ONG catalanes, la Generalitat i alguns ajuntaments per posar en comú les diverses estratègies i possibilitats d'ajuda.

El director de l'ACCD, Andreu Felip, ha explicat que la situació al país llatinoamericà és molt complicada i que actualment es necessita material mèdic i d'aixopluc per a tots els ciutadans que s'han quedat sense sostre.

En aquest sentit, el ministeri d'Interior ha prioritzat l'enviament de material d'aixopluc i personal mèdic més que no pas bombers i personal de rescat. Aquest personal i altres professionals estaran en reserva per rellevar d'aquí a dues setmanes els que acaben d'arribar-hi.

El director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, ha detallat que els efectius d'emergències de la Generalitat que han marxat aquest dijous cap al país caribeny consisteixen en tres equips de bombers de la Generalitat amb 39 efectius perfectament equipats i amb provisions per a 15 dies i vuit professionals del SEM.

L'Ajuntament de Barcelona també ha ofert set bombers, a més de kits d'obstetrícia, traumatologia, higiene i primers auxilis per atendre 2.000 persones durant tres mesos.

El vicecònsul d’Haití a Barcelona, Álvaro Choi, ja ha agraït la mobilització de la societat catalana davant el terratrèmol que ha assolat el país.

En declaracions a El món a RAC1, Choi ha dit que la situació "es podria definir com a desolació i impotència per no poder treure la gent de sota la runa". Segons Choi "l’ajuda humanitària serà molt difícil que arribi a molts punts on fa falta".

Per la seva part, l'ajuda humanitària del govern espanyol ha sortit aquesta mitjanit des de la base aèria de Torrejón de Ardoz en un avió que anava carregat d'ajuda humanitària i de personal especialitzat en rescats i salvament.

De fet, els primers equips civils i militars dels Estats Units ja han arribat al país, ja que malgrat que la torre de control de l'aeroport de Port-au-Prince s'ha ensorrat, la terminal continua funcionant.

El govern de Barack Obama ha mobilitzat vaixells militars, helicòpters, avions de càrrega, portaavions, equips de comunicació i un equip de 2.000 marines.

En la mateixa línia, el Japó ha anunciat que donarà 5 milions de dòlars en assistència humanitària a través d'UNICEF i el programa mundial d'aliments.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pere Sala
Ambientòleg, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

“Ordenar i gestionar bé el paisatge també és rendible”

Olot

La sal més salada: Cardona comercialitza per fi una sal comestible, de gran qualitat i puresa

Cardona
Marc Sabater Armengou
Independents de Vilanova - Som Poble - Alternativa Municipalista

“La nostra acció passa per la crítica constructiva al govern”

Peralada
SOCIETAT

Terrassa impulsa la marca de ciutat per projectar-se a l’exterior

Terrassa
SOCIETAT

Projecte europeu de memòria històrica amb joves de Granollers

Granollers
SOCIETAT

Nova campanya del Carnet Jove de la Cerdanya

Puigcerdà
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona