Societat

Cursa contrarrellotge per rescatar els supervivents del terratrèmol d'Haití de sota la runa

Obama envia 3.500 soldats i 2.200 marines que arribarien aquest cap de setmana mentre s'espera aquest dijous el primer vaixell nord-americà

La capital d'Haití, Port-au-Prince, s'ha llevat aquest dijous enmig de la creixent desesperació i dels cadàvers apilats al llarg dels carrers. En un escenari devastat de cases destrossades pel mortal terratrèmol de 7 graus d'aquest dimarts, els trets de la normalitat quotidiana, com ara l'electricitat, són gairebé inexistents.

La por dels habitants a possibles seqüeles del terratrèmol els ha fet passar la nit al ras i dormir per centenars a les voreres i als parcs, on se sentien molts crits i plors, però poques sirenes. La Creu Roja d'Haití xifra les víctimes mortals del terratrèmol entre 45.000 i 50.000 –tot i que les fonts presidencials s'han pronunciat sobre un centenar de milers de morts– i ha recordat que hi ha moltes persones enterrades sota la runa.

La cerca de supervivents, la prioritat dels grups humanitaris, continua, però la manca d'equipament per aixecar el pes fa que només es puguin utilitzar les mans. "Estem treballant contra rellotge", ha dit en aquest sentit Elisabeth Byrs, de l'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris.

Ports malmesos
L'aeroport, durament castigat pel terratrèmol, ha començat a viure nova activitat des d'aquest dimecres a la tarda, quan els primers petits avions comercials han començat a arribar amb els primers reforços. El director del complex, Lionel Isaac, ha explicat que aquest dijous s'està examinant el dany estructural per mirar d'obrir de nou la terminal i que espera que ens els pròxims dies arribaran avions amb trenta seients de capacitat.

De moment, la torre de control no funciona i cap a la nit d'aquest dimecres només un grapat d'avions de rescat i un vaixell guardacostes s'havien atansat al país devastat, mentre els oficials intentaven superar les nombroses dificultats logístiques de l'operació. American Airlines ha portat a Port-au-Prince reserves d'aigua i menjar i preveu transportar més subministraments aquest dijous, segons ha explicat a la CNN el director executiu al Carib de la companyia. 

També està previst que arribi a la costa haitiana, aquest mateix dia, el primer vaixell nord-americà amb helicòpters, i 2.000 marines podrien desembarcar aquest cap de setmana per ajudar a mantenir l'ordre. L'enviament massiu d'ajuda per via marítima, però, serà difícil, atesos els danys al port de la capital.

Els oficials d'alt rang han assegurat que en els pròximes hores i dies els esforços s'incrementaran a mesura que els equips d'emergència restableixin les comunicacions i el port marítim i l'aeroport puguin rebre nou personal de rescat i ajuda humanitària.

Ajuda des dels EUA
El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat aquest dijous l'enviament de 100 milions de dòlars i 30.000 soldats cap al país caribeny.

D'altra banda, durant la tarda d'aquest dimecres dos avions de càrrega C-130 americans van arribar a l'illa per evacuar un centenar d'americans que s'havien reunit a l'aeroport de la capital, i es van unir a la tasca d'un helicòpter del guardacostes que només podia transportar tres o quatre ferits per viatge des de la costa fins al vaixell.

Per la seva banda, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha confirmat la mort d'almenys setze treballadors de l'organització, mentre que 56 més han resultats ferits durant el terratrèmol. 


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BANYOLES

Impulsen un manifest perquè el Monestir de Sant Esteve passi a ser de la ciutat

BANYOLES
sanitat

L’OMS declara el mpox emergència internacional de salut pública

barcelona
meteorologia

Protecció Civil manté l’alerta per pluges, que poden ser localment intenses

Barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

El dia més plujós des del temporal Glòria

CASSÀ DE LA SELVA

Més de 150 visualitzacions en els continguts de la nova app “Platges i litoral”

palafrugell
successos

Detingut a Lleida per l’estafa de l’estampeta

Lleida
medi ambient

La tempesta tropical Ernesto provoca fortes pluges a Puerto Rico

barcelona
política

Eduard Rivas s’acomiada de l’alcaldia d’Esparreguera

Esparreguera
PALAMÓS / CASSÀ DE LA SELVA

Naturalistes de Girona presenta al·legacions a diversos projectes de la demarcació

CASSÀ DE LA SELVA / PALAMÓS