Societat

Els haitians passen la nit al ras i de moment no es percep cap operació organitzada de rescat

Els veïns de la ciutat intenten rescatar les persones atrapades. La ciutat s'ha omplert de cadàvers, alguns atrapats entre la runa, altres estesos als carrers i altres remolcats en camions

Els haitians segueixen passant la nit al ras en els parcs de Port-au-Prince, temorosos de noves rèpliques del terratrèmol de dimarts passat a la nit i sense que de moment es percebi cap operació organitzada de rescat de víctimes i supervivents.

El primer balanç provisional del govern apunta a més de 100.000 víctimes mortals, milers de desapareguts i tres milions d'afectats pel terratrèmol de 7 graus a l'escala de Richter.

La ciutat s'ha omplert de cadàvers, alguns atrapats entre la runa, altres estesos als carrers i altres remolcats en camions. Els veïns de la ciutat intenten rescatar les persones atrapades, ja que, de moment, no es percep cap operació organitzada per rescatar les persones que segueixen atrapades entre la runa o per recuperar els cadàvers, i els metges d'Haití, un dels països més pobres de l'hemisferi occidental, estan escassament equipats per tractar els ferits.

Els supervivents tenen por de tornar als seus habitatges i prefereixen dormir en els parcs, on les dones entonen cants religiosos tradicionals i resen pels seus morts. "Està morint massa gent, necessitem l'ajuda internacional, no hi ha serveis d'emergències, ni aliments, ni telèfon, ni aigua, no tenim res", ha declarat un jove als periodistes.

El president del país, Rene Preval, va declarar ahir dimecres a la CNN que el terratrèmol podria haver causat desenes de milers de morts. "No ho sé, m'han dit que 50.000, que 30.000". El primer ministre, Jean-Max Bellarive, es va atrevir ahir a la nit a xifrar en més de 100.000 el nombre de víctimes mortals.

Segons la pàgina d'internet local Haiti Press Network, "la ciutat està morta i una part d'Haití ha quedat destruïda". "Les escoles s'han enfonsat, centenars d'estudiants estan atrapats entre la runa, s'han ensorrat la catedral de Port-au-Prince, el palau presidencial, les oficines de l'Estat".

En la mateixa línia, l'emissora local Ràdio Kiskeya ha afirmat que "els cadàvers cobreixen els carrers i els dipòsits de cadàvers no donen abast per acceptar-los". "Els problemes greus d'insalubritat semblen inevitables. Ràdio Kiskeya també ha destacat que el terratrèmol no ha diferenciat per "sexe, edat i condició" i ha causat la mort o la desaparició de "desenes de personalitats", la qual cosa ha deixat al país "en un estat de gairebé buit en la presa de decisions".

Sobre aquesta qüestió, ha recordat que entre els morts o desapareguts figuren el cap de la missió de l'ONU, Hedi Anabi; el seu número dos, Luis Dacosta; l'arquebisbe de la ciutat, Serge Miot; el degà del Tribunal Civil, el jutge Roc Cadet; dos senadors i dos directors generals, entre d'altres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CASSÀ DE LA SELVA

El dia més plujós des del temporal Glòria

CASSÀ DE LA SELVA

Més de 150 visualitzacions en els continguts de la nova app “Platges i litoral”

palafrugell
successos

Detingut a Lleida per l’estafa de l’estampeta

Lleida
medi ambient

La tempesta tropical Ernesto provoca fortes pluges a Puerto Rico

barcelona
política

Eduard Rivas s’acomiada de l’alcaldia d’Esparreguera

Esparreguera
PALAMÓS / CASSÀ DE LA SELVA

Naturalistes de Girona presenta al·legacions a diversos projectes de la demarcació

CASSÀ DE LA SELVA / PALAMÓS

L'ajuntament inverteix prop de 200.000 d’euros en millores en els centres escolars

lloret de mar
lA CRÒNICA

Els pilars de Banyoles

agricultura

La pedregada de dimarts afecta més de 750 hectàrees de fruita del Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell

lleida