Societat

El centre de comandament del foc va canviar dos cops de lloc

L’espai des d’on es gestionava ‘in situ’ l’extinció d’Horta de Sant Joan va ser amenaçat per les flames dues vegades en menys d’una hora

El foc que el 21 de juliol del 2009 va acabar amb la vida de cinc bombers a Horta de Sant Joan va obligar a evacuar, en dues ocasions i en un interval de menys d’una hora, el centre de comandament avançat (CCA) des d’on es gestionava in situ l’extinció de l’incendi forestal. Els canvis d’emplaçament que van obligar a tancar el CCA es van produir després que la unitat GRAF de Lleida quedés mortalment atrapada, concretament a les 16.08 h i a les 17.15 h, segons consta a la documentació entregada per la direcció general de Prevenció i Extinció d’Incendis a la comissió d’investigació del Parlament, a la qual ha tingut accés l’AVUI.

Durant la primera amenaça, el CCA va estar inoperatiu durant aproximadament cinc minuts, segons consta al reculls d’incidències del control central. El segon canvi d’ubicació, recollit també per la sala central de bombers (SCB), va provocar el tancament del CCA entre vint o setanta minuts. La diferència de temps entre el SCB i el control central es deu al fet que aquest últim no dóna el CCA per operatiu fins a les 18.26 h, mentre que tots dos coincideixen en l’hora en què ja estava físicament al poliesportiu d’Horta, cap a tres quarts de sis.

Durant aquest temps, l’informe dels Bombers de la Generalitat recull diverses comunicacions del CCA amb caps d’unitats desplaçades al foc. A les 17.39 h, el CCA informa que “no tenim manera de veure on sou” ja que el sistema d’informació geogràfica (SIG) estava desmuntat a causa dels trasllats.

Un dels coautors de l’informe, el cap de la regió d’emergències de les Terres de l’Ebre, Fèlix González, va admetre ahir, en relació amb les trucades sense resposta el dia de la tragèdia, que s’havia de tenir en compte que tant el CCA com el punt de trànsit (un altre espai de gestió de l’extinció on també estan oberts tots els canals de comunicació) “es van haver d’evacuar”.

Durant la compareixença al Parlament, González va considerar “correcta” l’actuació de Delta Zero, el màxim comandament de l’incendi. “En absolut va haver-hi relaxació dels comandaments, que en tot moment van estar al seu lloc”, va dir en resposta a alguns veïns d’Horta que havien dit el contrari.

“Em van dir que callés”
Un d’aquests veïns, Lluís Gil, també va criticar l’actuació dels Agents Rurals, als quals va acusar d’amenaçar-lo perquè rebutjava la tesi del llamp: “Em van dir que callés i que això no ho digués més”. Els cinc veïns que ahir van comparèixer no van coincidir sobre si el vent d’aquell dia va ser extraordinari o no.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PORTBOU

Estabilitzen un foc forestal provocat per un cotxe que s’ha incendiat a l’N-260

PORTBOU
medi ambient

El termòmetre supera els 41° al Priorat i l’Ebre

barcelona
Medi Ambient

Peixos morts al Besòs pel vessament de químics de l’incendi de Polinyà

Santa Coloma de Gramenet
Medi Ambient

La platja del Fòrum, tancada per l’arribada d’aigües d’extinció del foc de Polinyà

Sant Adrià de Besòs

Reobre oficialment l’Arqueoparc Coves de Serinyà

serinyà
Societat

Activat el Pla Alfa per risc molt alt d’incendi a 13 comarques

Barcelona

Barcelona dedica un parc a l’activista antifeixista Neus Català

Barcelona
Societat

Els Mossos aixequen 92 actes d’infracció en pisos turístics

Barcelona

L’episodi de sequera ha causat la mort de 2.000 arbres

Barcelona