Societat

“Estem preparats davant un avançament de la grip A”

Marina Geli, consellera de Salut, assegura que Catalunya està "absolutament" preparada per afrontar una massificació de la Grip A i anuncia una campanya informativa a partir del 15 d’agost

Catalunya ja ha patit la primera mort per grip A. Una veïna de Lloret de Mar ingressada a l’Hospital Josep Trueta de Girona en va ser la primera víctima a principis d’agost, però l’evolució del virus actualment “no és preocupant”, afirma la consellera de Salut.

¿Catalunya està preparada per afrontar una grip A massiva a la tardor?
Totalment. Cada any afronta un increment d’un 20% de l’activitat per virus respiratoris. Estem preparats perquè tenim activat el servei de vigilància epidemiològica, per si la grip nova s’avança a l’època de fred i per si se solapa amb la grip estacional. Això permet garantir els efectius sanitaris necessaris i els llits crítics, per quan calen ingressos per pneumònia, que són molt pocs casos. Si calgués, però, també podem fer servir llits de centres privats. De moment, a Austràlia, el nostre referent a l’hemisferi sud, la grip A no s’ha solapat amb l’estacional.

Què ha de fer un ciutadà per determinar si té la grip nova?
Davant el dubte ha de trucar al telèfon de Sanitat Respon o bé al seu centre de salut i parlar amb la infermera o el seu metge de capçalera. També pot demanar consell al farmacèutic. En cas d’estar embarassada, ha de trucar a la llevadora. Hem fet arribar els protocols d’actuació als col·legis professionals de metges, d’infermeres i de farmacèutics.També hem fet arribar el protocol a les mútues.

¿S’ha col·lapsat el telèfon de Sanitat Respon?
Sanitat Respon és un servei per a tots els ciutadans. Tenim operadors, però també infermeres que aconsellen sobre el que calgui. Des que l’OMS va donar l’alerta el 24 d’abril, el servei ha rebut 5.345 trucades relacionades amb la grip A(H1N1), de les quals 729 van ser de professionals sanitaris i 4.616 de ciutadans. Són un 8,5% de les consultes (62.404).

Quins són els grups de risc?
Els que pateixen malalties respiratòries i cardiovasculars cròniques (excepte hipertensió) i els pacients amb immunosupressió (originada per la sida, fàrmacs o en receptors de trasplantaments), a més d’una llarga llista, però s’ha creat molta confusió amb els menors. Només afecta els que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic per la possibilitat que tenen de desenvolupar una síndrome de Reye. L’alerta en aquests grups és per poder fer un diagnòstic ràpid en cas que pateixin una pneumònia, que cal tractar de seguida, perquè és l’única complicació important que presenta la grip A. Amb tot, cal valorar la prescripció d’antivirals segons el benefici/risc que comporti per al pacient.

Hi ha prou antivirals?
Tenim 43.164 tractaments d’Oseltamivir en càpsules disponibles per a ús immediat i 1.330.450 tractaments en forma de pólvores del fàrmac per transformar en xarop o per posar en càpsules. Podríem tenir disponibles fins a 60.000 dosis antivirals al moment, si calgués.

I pel que fa a la vacunació?
Encara no tenim la vacuna. Quan la tinguem, només es podrà subministrar amb autorització prèvia de l’Agència Europea del Medicament i l’Agència Espanyola del Medicament. Cal tenir la seguretat que és eficient i segura, però el risc zero no existeix.

No hi ha cap data?
La comunitat científica no s’ha manifestat de manera definitiva sobre quins grups de risc cal vacunar, però ho farà aviat, aquest mes d’agost o al setembre. S’espera amb ànsia la vacuna per evitar que coincideixin en el temps la grip nova, l’estacional i les altres infeccions respiratòries que arriben amb el fred del gener.

Quins són els grups de risc?
Com deia abans, els grups de risc són la població susceptible de rebre medicaments antivirals, a qui es fa un control per fer diagnòstics ràpids. També és la població que pot estar més exposada a la malaltia, com ara els menors de 14 anys i els serveis públics essencials: sanitaris, metges, penitenciaris, etc. És per evitar que les baixes laborals puguin crear dificultats per mantenir aquests serveis bàsics.

Tots els infants es vacunaran?
Encara hi ha dubtes de si cal vacunar els menors de catorze anys per evitar la propagació de la grip, i si cal vacunar les persones més grans de 60 anys, perquè la grip A no ha afectat encara aquest col·lectiu. Tampoc hi ha la certesa que s’hagin de vacunar les embarassades. Qui pateix el risc és la mare. No s’ha constatat cap transmissió del virus al fetus, ni a través de la placenta ni de la sang.

Cal informar-ne més els ciutadans?
Aquest dissabte el ministeri de Sanitat iniciarà una campanya informativa a tot l’Estat, en totes les llengües oficials i amb consells bàsics per prevenir els contagis de la grip. Després, des del govern de la Generalitat farem una campanya de recordatori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.